"Prihvatimo činjenice"
13

Oštra nula iz Banje Luke podržala Srebreničane

Anadolija
Srebrenica
Srebrenica
Nevladina organizacija (NVO) Oštra nula iz Banje Luke nalazi se među članicama NVO mreže Koalicija 143, koje su osudile kršenje ljudskih prava na teritoriji Srebrenice u vezi sa procesom registracije za predstojeće lokalne izbore.

U izjavi za agenciju Anadolija, predstavnica NVO Oštra nula Dražena Lepir, kazala je da se ova organizacija zalaže za temeljna ljudska prava prema kojima svaki građanin može da sam, slobodno odluči, shodno prijeratnom prebivalištu, gdje će se registrovati kako bi glasao na izborima.

"Zato smo podržali i inicijativu motivisani isključivo ljudskim razlozima. Moramo se izdići iznad ovih političkih tema i da počnemo prihvatati činjenice i slobodu za sve", kazala je Lepir.

Dodala je da su neutemeljene tvrdnje koje dolaze od predstavnika vlasti Republike Srpske kako se vrši nezakonita registracija birača u Srebrenici.

"Ipak u našoj se državi pokazuje da, bez obzira na dokaze i činjenice, ljudi mogu ostati bez prava koja im pripadaju što je strašno u 2012. godini", istakla je Lepir.

Vlasti RS vode oštru kampanju protiv građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu i registracije srebreničkih Bošnjaka za predstojeće lokalne izbore u tom gradu.

Predsjednik RS Milorad Dodik zaprijetio je brisanjem iz biračkih spiskova svih građana za koje se utvrdi da su se, kako je naveo, “ nezakonito registrovali“. U kampanju protiv registracije Bošnjaka za izbore u srebrenici uključila se i ultranacionalistička organizacija Istorijski projekt Srebrenica, koju vidi Stefan Karganović. Riječ je o skupini desničara nastanjenih i Holandiji i Srbiji koji već niz godina negiraju genocid koji su pri padnici vojnih i policijskih snaga počinili u Srebrenici u julu 1995. godine.

Iz budžetu Republike Srpske za 2012. godinu izdvojeno je 300 hiljada KM za finansiranje ove takozvane NVO.

S druge strane, inicijativu Glasaću za Srebrenicu podržale su brojna udruženja građana i političke partije iz Federacije BiH. Koalicija 143 - mreža nevladinih organizacija iz cijele BiH, stala je nedavno uz Inicijativu mladih za ljudska prava u BiH povodom njihovog saopćenja kojim je najoštrije osuđeno kršenje ljudskih prava na teritoriji općine Srebrenica.

Koalicija 143, u saopćenju dostavljenom agenciji Anadolija, poručila je da lokalna zajednica mora biti osnovna ćelija demokracije i da je nužno raditi na njenom jačanju. "Bahatost i tiranija lokalnih vlasti i policije u općini Srebrenica predstavlja potpunu antitezu demokratskom društvu, naročito osnovnim načelima tolerancije, pomirenja i inkluzije", naglašavaju predstavnici nevladinih organizacija iz oba bh. entiteta.

Prethodno je Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, pozivajući se na prava zagarantirana Ustavom Bosne i Hercegovine, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, te osnovnim principima zaštite ljudskih prava u savremenim demokratskim sistemima, pozvala državne institucije Bosne i Hercegovine i entitetske institucije Republike Srpske da poduzmu adekvatne mjere zaštite građana Srebrenice.

"Tu prije svega ukazujemo na potrebu pokretanja istražnih radnji po osnovu posljednjih žalbi građana, koje nedvosmisleno upućuju na neposredne opstrukcije u procesu registracije za Lokalne izbore 2012. godine, učestala kršenja načela poštivanja privatnog i porodičnog života, diskriminaciju po etničkoj osnovi te uskraćivanje osnovnih prava zagarantiranih zakonima Bosne i Hercegovine i entiteta", navedeno je u saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.