BiH
0

Inicijativa mladih za ljudska prava traži zaštitu građana Srebrenice

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Pozivajući se na prava zagarantirana Ustavom Bosne i Hercegovine, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama te osnovne principe zaštite ljudskih prava u savremenim demokratskim sistemima, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH poziva državne institucije BiH i entitetske institucije Republike Srpske da poduzmu adekvatne mjere zaštite građana Srebrenice.

Tu prije svega ukazujemo na potrebu pokretanja istražnih radnji po osnovu posljednjih žalbi građana, koje nedvosmisleno upućuju na neposredne opstrukcije u procesu registracije za lokalne izbore 2012. godine, učestala kršenja načela poštivanja privatnog i porodičnog života, diskriminaciju po etničkoj osnovi te uskraćivanje osnovnih prava zagarantiranih zakonima BiH, saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.

Potrebno je da nadležne institucije istraže i po utvrđivanju stanja, sankcioniraju kršioce ljudskih prava, posebno imajući u vidu da se pojedinci koji se žalbom terete, djelovali u svojstvu službenih osoba - policijskih službenika, te sa sobom imali dokumentaciju sa zvaničnim memorandum Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Svako pasivno držanje spram ovakvih postupaka, može se smatrati prešutnim odobravanjem, te samim tim i institucionaliziranim napadom na pojedince i skupine u Srebrenici, navodi se u saopćenju.

Uzimajući u obzir težinu zločina genocida koji se dogodio u Srebrenici i oko Srebrenice u julu 1995. godine, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH upozorava javnost na kršenja ljudskih prava koja traju i danas.

Građane BiH, a posebno građane Srebrenice, pozivamo na dostojanstvo, građansku hrabrost, te ustrajnost u ostvarivanju garantiranih prava, vjerujući u vladavinu prava i snagu zakona države BiH na putu ostvarivanja pune slobode učešća svih građana u demokratskom izbornom procesu, navodi se u saopćenju.