"Odluka o Eurosongu nelegalna"
0

Ostaje suspenzija Mariju Pejiću, Milan Trivić ukazao na krizu na BHT-u

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević, jučer je kako saznajemo, sazvao sastanak disciplinske komisije na kojoj je izglasan nastavak suspenzije direktora BHT1 Marija Pejića do okončanja disciplinskog postupka.
Marijo Pejić (prvi s lijeve strane) jučer na božićnom prijemu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Marijo Pejić (prvi s lijeve strane) jučer na božićnom prijemu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Podsjetimo, Pejić je suspendovan sa pozicije direktora šest mjeseci nakon izbora na tu funkciju, a suspenziju je potpisao Bakarević. Prema tvrdnjama upućenih sukob između njih dvojice je trajao duže vrijeme, a sve je kulminiralo kada je Pejić poslao pismo svim članovima Upravnog i Poslovodnog odbora BHRT-a, žaleći se na diskriminaciju hrvatskog naroda u programu državnog javnog servisa. Radi se o tome da su Bakarević i Nermin Durmo, direktor marketinga BHRT-a bez konsultacija s organizatorom i direktorom BHT1, emitiranje snimke Svečane akademije u povodu 110 godina HKD Napredak pomjerili iz prime timea u off time i to zbog 300 eura vrijednosti zakupa marketinškog prostora BHT1, čime je, kažu upućeni prekršeno niz zakona i propisa ove medijske kuće.

Sastanak disciplinske komisije održan je jučer u vrijeme kada je Pejić bio na božićnom prijemu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, gdje su mu, kako saznajemo brojni političari i vjerski dužnosnici dali podršku u njegovom zalaganju za ravnopravan status svih naroda i građana u programu javnog servisa i za prava radnika BHT-a. Pejić jučer nije želio komentirati dešavanja na BHT-u ističući da je došao čestitati Božić kardinalu Vinku Puljiću.

Bakarević razloge pokretanja disciplinskog postupka protiv Pejića nikada nije obrazložio uposlenicima BHT1. Međutim, u televizijskim kuloarima kruže priče kako je Pejić zapravo žrtva samovolje Bakarevića i njegovih pomoćnika, Nermina Durme, Dženite Jusufbegović, Belmina Karamehmedovića i Senade Ćumurović, jer se žestoko usprotivio Bakarevićevom prijedlogu da se nakon usvajanja nove sistematizacije radnih mjesta na BHRT-u treba otpustiti nekoliko stotina uposlenika, smanjiti plaće uposlenicima te smanjiti proizvodnju programa u vlastitoj produkciji, kako bi BHRT konačno izašao iz financijske krize, koja će, tvrde upućeni prema Bakarevićevim procjenama, u 2013. godini biti još izraženija.

Osim toga, kako saznajemo, direktor BH Radija 1 i član Poslovodnog odbora BHRT-a Milan Trivić uputio je 24. decembra pismo Upravnom odboru BHRT-a i generalnom direktoru BHRT-a u kojem je istakao da odluka Poslovodnog odbora BHRT-a o neučestvovanju BiH na Eurosongu, koju su u omjeru dva naprema jedan izglasali Bakarević i Olivera Dodig, koja trenutno vrši dužnost umjesto Marija Pejića, s jedne strane i Trivić s druge strane, shodno tome, legalno ne postoji.

Trivić je skrenuo pažnju na problem trenutne blokade odlučivanja i krize rukovođenja u BHRT-u ističući sljedeće:

"Rad Poslovodnog odbora BHRT-a je blokiran 4. decembra, nakon suspenzije direktora BHT1 Marija Pejića, a Upravni odbor BHRT-a se prethodno nije izjasnio o Pejićevoj suspenziji. Ako se bez saglasnosti Upravnog odbora BHRT-a ne mogu imenovati direktori sektora BHT1 i BH Radija 1, da li se bez saglasnosti UO mogu donositi odluke o njihovoj suspenziji i smjenjivanju, kakvu praksu je najavio generalni direktor na sjednici PO BHRT-a 30. novembra 2012?

Kandidatkinja koju je predložio generalni direktor za mjesto v.d. direktora BHT1 još nije imenovana u skladu sa Statutom i Zakonom, pa zbog toga nema pravo odlučivanja u Poslovodnom odboru BHRT-a. Veliki publicitet u javnosti imala je 'službena odluka Poslovodnog odbora o neučestvovanju na Eurosongu. Takva odluka PO legalno ne postoji, a meni nije dostupan ni njen tekst. Radi se o odluci generealnog direktora a ne PO BHRT-a, i to ne treba miješati. Na sjednici PO od 17. decembra, šefica programske šeme, koja nije član PO, je glasala za odluku o Eurosongu, čime je odluka 'usvojena' sa 2:1.

Blokada rada Poslovodnog odbora ima velike posljedice za funkcionisanje BHRT-a, na unutrašnje odnose unutar sistema Javnog servisa kao i na međunarodne odnose a posebno na odnose EBU-BHRT. Ukoliko se ovi problemi ne riješe što prije, posljedice mogu biti nesagledive, pogotovo za 960 radnika", napisao je Trivić u dopisu Upravnom odboru i generalnom direktoru BHRT-a.