Suspendovan s pozicije
79

KOMENTAR / Izgleda da je sramota da je Marijo Pejić direktor BHT1

Piše: Besim Spahić
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Profesor na Fakultetu političkih nauka Besim Spahić obratio se javnosti povodom suspenzije Marija Pejića sa pozicije direktora BHT1. Spahićev tekst objavljujemo u cjelosti.

Pa poznajem četiri direktora BHT1, koji, zbog raznih kuhinja, nisu završili "slavno". Generalni direktor BHRT-a Mehmed Agović (smjena, sud, pozitivna presuda, posao, pa opet smjena), Milan Trivić, nekadašnji direktor BHT1, sadašnji direktor BH Radija1, u nedovoljno jasnim okolnostima smijenjen. Milenko Voćkić, nekadašnji direktor BHT1, pod pritiskom nemogućnosti normalnog sudjelovanja i obavljanja normativnih obaveza javnog servisa, dao ostavku. Onda smo imali razne vd-e generalnog direktora BHRT-a (što im je dugogodišnja praksa, najprije s Jakovom Jurjevićem, pa zatim s Nerminom Durmom i Muhamedom Bakarevićem na čelu).

Sada se na udaru vanjskih i unutarnjih "televizijskih faktora" našao i ugledni medijski i društveni djelatnik te dobitnik mnogobrojnih domaćih i međunarodnih priznanja Marijo Pejić, inače aktuelni direktor BHT1. Naime, sadašnji generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević od Pejića je zahtijevao da prilikom poslovnog komuniciranja ne ističe svoju akademsku titulu, uz pismeno obrazloženje da na službenim aktima BHRT-a ne treba isticati akademska zvanja i titule (?). Samo mjesec dana kasnije nepoznata osoba cigaretom i oštrim predmetom oskrnavila je pločicu na vratima Pejićevog kabineta, na kojoj je, uz ime i prezime, istaknuta i njegova legalno stečena titula magistra komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Dakle, partiokratski/naciokratski izabranim upravnim odborima svih segmenata Javnog servisa odgovara i polulegalno miješanje polulegularnih članova upravnih odbora na kadrologiju i na programske sadržaje. Izgleda da je sramota da je profesor i magistar komunikologije te dokazani zagovaratelj ideja bosanskohercegovačke državotvornosti i ravnopravnosti svih naroda i građana Bosne i Hercegovine Marijo Pejić na čelu BHT1?!

To je dobar znak i mojim brojnim postdilplomcima, koji su zaposleni na BHRT-u, da uzalud troše vrijeme, a meni, kao profesoru, koji predaje Marketing menadžment masovnih medija, da im o upravljanju ljudskim potencijalima i kadrologiji medija trebam govoriti da je (antimarketinški!?) najbolja situacija kad se ne zna ni tko pije ni tko plaća, kako bi neki, vodećoj šestorci podobni, mogli mešetariti na račun građana, koji plaćaju medijski proizvod, gdje (posebno javni servis) treba da svrsishodno informiše, da educira (Redakcija naučnog programa?), obrazuje (Redakcija obrazovnog programa?) i zabavi. Nepostojanje kvalitetnih festivala domaće produkcije, naučnog tretmana svoje domovine u svim segmentima, ukidanje Malog šlagera i Vašeg šlagera sezone, te nakaradno postavljen Festival narodne muzike "Ilidža 2012", kao i reketiranje turbo-folk zvijezda, je, izgleda, marketing koji treba patentirati, a licencu prodati civiliziranom svijetu. Žalosno je i to što nikako ne učestvujemo na dječijoj i ovogodišnjoj pjesmi Evrovizije.

Pretpostavljam da se i Marijo Pejić, kao i prethodno spomenuti smjenjivani/suspendirani direktori BHT1, svojom kreativnošću, profesionalizomom i mnogobrojnim referencama, našao na putu onima koji sve te stvari privatiziraju ili je pak ovogodišnji festival narodne muzike "Ilidža 2012", na kojoj su, ozarenih lica, generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević i njegov pomoćnik i rukovodilac Marketinga BHRT-a Nermin Durmo očito uživali, zamjena za Evroviziju?!