BiH
98

Osnovana prva Stanica planinarskih vodiča u BiH sa 61 članom

Klix.ba
(Foto: Stanica planinarskih vodiča)
U Sarajevu je jučer formirana prva Stanica planinarskih vodiča, koja će djelovati na području Kantona Sarajevo, ali i u ostatku zemlje i u inostranstvu.

Stanica trenutno obuhvata 61 planinarskog vodiča koji ima certifikat Planinarskog saveza KS. To su iskusni vodiči, koji već sada aktivno rade u vodičkoj službi i koji iza sebe imaju značajne pohode i ekspedicije u zemlji i inostranstvu, među kojima su: Mount Blanc, Grand Paradiso, Monterosa, Douforspitze, Materrhorn, Elbrus, Kazbek, Grossglockner, Olimp, Musala, Triglav, Velebit, Durmitor, Prokletije i druge.

Stanica je osnovana sa ciljem organizacije, koordinacije, usmjeravanja i podizanja kvaliteta vodičke djelatnosti na području Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine i inostranstva, nastavka školovanja, stručnog usavršavanja i licenciranja planinarskih vodiča i instruktora Planinarskog Saveza KS, organizacije i vođenja planinarskih tura, izleta i pohoda u u zemlji i inostranstvu, u svim vremenskim uslovima, te s ciljem razvijanja i očuvanja planinarskih tradicija i vrijednosti kao i kulture boravka u prirodi, planinama i planinskim objektima, saopćeno je.

Na Skupštini Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, pored usvajanja odgovarajućih normativnih akata, izabrani su organi upravljanja, koji će u narednom periodu organizovati rad i predvoditi Stanicu.

Za predsjedavajućeg skupštine izabran je Šefik Porča, za prvog načelnika stanice izabran je Davor Ciganković, vodič-instruktor koji iza sebe ima bogato iskustvo u planinarstvu i planinarskim pohodima i ekspedicijama u zemlji i inostranstvu. Za zamjenika načelnika Stanice izabran je Kenan Muftić, a za sekretara Husein Šabić.

Jučerašnjoj skupštini prisustvovali su gosti - Selvar Ajrulahu iz Planinarskog saveza BiH, Dževad Pamuk iz Planinarskog saveza KS, kao i Drago Bozija, doajem planinarstva BiH, jedan od najistaktnutijih planinara, čovjek koji ima ogromno iskustvo i koji je značajno pomogao u razvoju planinarstva BiH.

"Razlozi formiranja ove stanice proizilaze iz činjenice da je naša zemlja bogata prirodnim ljepotama, posebno planinskim predjelima, te da u našu zemlju dolazi sve više turista koji žele posjetiti naše planine, koje je potrebno promovisati. Kroz organizovani rad vodičke službe mi ćemo učiniti sve da opravdamo razloge zbog koji smo formirani", izjavio je izabrani načelnik Stanice Davor Ciganković.