BiH
99

Osmosatni sastanak lidera bh. stranaka završio bez dogovora

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sastanak lidera pet najjačih političkih stranaka iz Federacije BiH (HDZBiH, HDZ 1990., SDP, SDA i SBB) sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom, nakon osam sati je završen bez konačnog dogovora o implementaciji presude "Sejdić-Finci".

Lideri su razgovarali o nekoliko modela i kombinacija izbora dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, ali nisu uspjeli postići saglasnost ni oko jednog modela.

"Bilo je mnogo pokušaja i analiza svakog od predočenih modela u proteklom vremenu. Zajednička procjena je da pokušavamo ići u dobrom smjeru te da se razgovori nastavljaju sutra navečer u Briselu, kao i u četvrtak ujutro, također u Briselu", izjavio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

Dodao je da je atmosfera na sastanku bila izuzetno konstruktivna te da će se truditi da tako bude i sutra.

"Model HDZ-a se bazira na tome da je FBiH jedna izborna jedinica, da su kantoni i županije podizborne cjeline, koji se u trećem koraku grupiraju na način da ako jedan član Predsjedništva ima većinu dobivenih pobjeda u kantonima, drugi to mora imati u županijama", objasnio je Čović.

On je kazao da se lideri nisu mogli dogovoriti oko ovoga kao ni oko drugih modela.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija naglasio je da se večeras razgovaralo o nekoliko modela izbora članova Predsjedništva BiH te da se treba iznaći bolje rješenje.

"Svi su previše zakovani za svoje pozicije i ovo se pretvorilo u odbranu modela koje smo slušali u zadnjih šest mjeseci", objasnio je on.

Lagumdžija je istakao da za SDP ni jedan od ponuđenih modela nije nešto što se može prihvatiti.

Prema njegovom mišljenju, najbolji model je onaj koji je predložila Evropska komisija kao elektorski model, koji može poslužiti kao osnova da se približe konačnom dogovoru.

"SDP će učiniti sve što je u njihovoj moći da se iznađe rješenje. Imamo dva cilja, prvi je da približimo BiH ka EU, a drugi je da taj model bude primjena presude Sejdić- Finci koja će otvoriti put ka mirenju građanskog i nacionalnog", kazao je Lagumdžija.

Dodao je da je za njega najbitnije da se odbrane principi BiH, odnosno BiH koju neće niko dijeliti, "jer jednom kad je neko podijeli, BiH neće biti interesantna Evropi".

"Integrirana BiH ima šansu za EU, a zemlja koja se dalje razdvaja nema nikakve šanse", zaključio je Lagumdžija.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić kazao je da će se lideri pokušati dogovoriti o nekim važnim stvarima te da ne želi da kvari pregovarački ambijent.

"Imali smo jedinstven stav da neka rješenja nisu prihvatljiva za nas, što je u interesu BiH, ali i hrvatskog naroda. Naša obaveza je da nastavimo da pregovaramo sutra naveče i u četvrtak ujutro. Ja sam umjereni optimist", zaključio je Radončić.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž kazao je da želi zadržati dozu optimizma te da su razgovori bili iscrpljujući.

"Ali to ne znači da smo odustali od konkretnog rezultata. Nemamo pravo prokockati narednih 48 sati. Mislim da su svi modeli i sve kombinacije poznati. Ako se istinski želi prihvatiti ono što smo potpisali kao sedam predsjednika stranaka u Briselu, onda je model stvar tehnike", zaključio je Raguž.

Na sastanku je učestvovao i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji, kao ni ambasador Sorensen, nakon sastanka nije davao izjave.

Razgovori će biti nastavljeni sutra.