BiH
41

Osmić: Prijetnja Rusije obustavom dotoka plina BiH je neutemeljena

Piše: J. H.
Zekerijah Osmić (Foto: Klix.ba)
Zekerijah Osmić (Foto: Klix.ba)
Rusija je jučer zaprijetila Bosni i Hercegovini obustavom dotoka plina ukoliko naša zemlja isporuči oružje Ukrajini.

Sa sadržajem pisma je upoznat i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić. Međutim, kako kaže, ne misli da je prijetnja ozbiljna.

"Ona je politički zagovarana od strane Milorada Dodika zajedno sa nekim predstavnicima Ruske Federacije. Ovo je prijetnja koja nema nikakvo utemeljenje jer Ukrajina nije na listi zemalja kojima je zabranjen uvoz naoružanja i municije. Onda bi po ovoj logici oni mogli sve ucjenjivati. Evo, neka ucijene Njemačku. Ovdje se radi o politikanskoj igri i utakmici između Dodika i Mladena Ivanića", kaže Osmić za Klix.ba.

Ministar Osmić dodaje da prijetnje Rusije nisu realne niti imaju realno utemeljenje.

Pisma upozorenja iz Rusije razlog su i što Unis Group d.o.o nije dobio dozvolu da oružje u vrijednosti od deset miliona maraka izveze u ratom zahvaćenu Ukrajinu.

Navodno, u pismu nadležnim institucijama Rusija upozorava da će, ukoliko ne odustane od izvoza oružja Ukrajini, Bosna i Hercegovina ostati bez snabdijevanja plinom i ukoliko BH Gas, koji inače ruskom Gazpromu duguje 102 miliona maraka, taj dug ne isplati odmah i odjednom.

Iz BH-Gasa navode kako ne postoji nikakva odluka kojom se ukazuje da će isporuke gasa za Bosnu i Hercegovinu iz Rusije biti obustavljene ukoliko BiH izveze oružje Ukrajini.

"Isporuka gasa iz Ruske Federacije prema našoj zemlji za sada se odvija normalno. Ovom prilikom pozivamo Sarajevogas da hitno izmiri BH-Gasu dug od 50 miliona KM", saopćeno je iz BH - Gasa uz napomenu da ulažu napore da sve obaveze prema Gazpromu izmiruje u skladu sa obligacijama.