BiH
148

Rusija zaprijetila da će BiH obustaviti plin ako izveze oružje u Ukrajinu

Klix.ba
Rusija je, prema informacijama Federalne televizije, zaprijetila Bosni i Hercegovini da će, ukoliko isporuči oružje Ukrajini, obustaviti dotok plina našoj zemlji.

Rusija je navodno nadležnim institucijama BiH poslala pismo u kojem upozorava da će, ukoliko ne odustane od izvoza oružja Ukrajini, Bosna i Hercegovina ostati bez snabdijevanja plinom, ukoliko BH Gas, koji inače ruskom Gazpromu duguje 102 miliona maraka, taj dug ne isplati odmah i odjednom.

Rusija dalje upozorava da će, osim te mjere, povećati cijenu plina našoj zemlji.

Ova upozorenja zaprimio je ambasador BiH u Rusiji Ivan Barbić, koji je pismo Ruske Federacije uputio prije dva dana Ministarstvu vanjskih poslova naše zemlje. U pismu se između ostalog pozivaju bh. vlasti da odustanu od namjere da izvoze oružje Kijevu.

"Takvi planovi proturiječe međunarodnim normama, obavezama iz OEBS-a, u okvirima Foruma o saradnji u oblasti bezbjednosti. Takav korak, posebno sada kada su eskalirala vojna dejstva na jugoistoku Ukrajine, neće doprinijeti mirnom regulisanju u tom regionu nego će dovesti do novih žrtava među mirnim stanovništvom", stoji u pismu čiji sadržaj prenosi FTV.

No, to nije jedino pismo upozorenja iz Rusije, jedno je stiglo i danas. Ministarstvo vanjskih poslova naše zemlje upozorenja je proslijedilo Predsjedništvu BiH na dalje postupanje. Kako bi se ova tačka našla na dnevnom redu, bit će potreban konsenzus.

Pisma upozorenja iz Rusije razlog su i što Unis Group d.o.o nije dobio dozvolu da oružje u vrijednosti od deset miliona maraka izveze u ratom zahvaćenu Ukrajinu.