BiH
5

Osmanović: Zakon je bio dobar za povratnike, šteta što ga je Ustavni sud ukinuo

Piše: E. G.
Adil Osmanović
Adil Osmanović
Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska (RS) i Brčko distrikt BiH koji je u aprilu usvojio Federalni parlament je bio dobar zakon koji je imao za cilj pomoći povratnicima u ta područja i šteta je da Ustavni sud BiH danas dobnio odluku o njegovom poništavanju, kazao je za Klix.ba ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH Adil Osmanović.

"Zakon je imao za cilj olakšati povratnicima prilikom ostvarivanja njihovih prava, prije svega iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, međutim držim se toga da se odluke Ustavnog suda ne komentiraju, već provode. Vidjet ću sa mojim pomoćnicima u Ministarstvu i radnom grupom koja je radila na izradi zakona, kao i Vladom FBiH, koji su to koraci koje možemo sada poduzeti", kazao je Osmanović.

Dodao je kako je Zakon ustvari ohrabrivao povratnike da svoje lične dokumente izvade u RS-u i Brčkom, gdje su i živjeli do rata i gdje su se na kraju karajeva vratili u proteklim godinama.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici ocijenio i to da je Odluka Vlade RS o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS suprotna odredbama Ustava BiH. Na neki način, Ustavni sud je time napravio balans između aktuelne federalne vlasti i vlasti u RS-u.

"Na neki način to tako dođe. Ne bih želio da odlukama Ustavnog suda BiH dajem političku dimenziju, ali zaista me podsjeća na to. Napravili su svojevrsnu ravnotežu. Mišljenja sam da je Zakon o pravima povratnika bio korektan zakon i išao je samo u tom pravcu da pomogne povratnicima", rekao je Osmanović.