BiH
31

Osmanović: SDA će sve svoje aktivnosti usmjeriti na popis stanovništva

FENA
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije koja je organizirana u Prijedoru pokazuje da SDA želi biti prisutna na cijelom prostoru BiH, kazao je u izjavi za Fenu potpredsjednik SDA Adil Osmanović.

Naglasio je kako je Prijedor izabran za današnju sjednicu i zato što je "ovdje bilo masovno stradanje i progon bošnjačkog stanovništva i možemo kazati da je Prijedor po stradanju odmah poslije Srebrenice".

Osmanović je istakao da je glavna tema sjednice popis stanovništva u BiH, ali i ekonomsko jačanje povratničke populacije u skladu s projektima i programima koje radi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Nakon sjednice, delegacija SDA će posjetiti neke privredne subjekte koji u Kozarcu otvaraju pogone tako što dobivaju povoljna kreditna sredstva, a sve sa ciljem jačanja povratničke populacije.

"Popis stanovništva BiH je toliko bitan da će SDA sve svoje aktivnosti ostaviti po strani i posvetiti se popisu", kazao je Osmanović.

Pojasnio je da mnogo toga treba objasniti našem stanovništvu jer popisnica koja će doći u svaki dom ima "određenih, zbunjujućih stvari koje nikako ne bi trebalo da se nađu na popisnom listu, kao što je entitetsko državljanstvo, etničko izjašnjavanje, itd".

"Jako je bitno da dobijemo što jasnije odgovore i da popis stanovništva bude što istinitiji, bez lažiranja ili zbunjenost", rekao je Osmanović.