BiH
119

Osmanović: Referendum u RS-u pokazao da moramo ojačati državne pravosudne institucije

Piše: Er. M.
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U povodu održanog referenduma u RS-u ministar civilnih poslova BiH i zamjenik predsjednik SDA Adil Osmanović rekao je za Klix.ba da su vlasti iz manjeg bh. entiteta direktno prekršile Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.

"Ovo je najozbiljnije kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma od kako je on potpisan. S obzriom na odluku Ustavnog suda BiH o privremenoj zabrani održavanja referendumu današnji referendum predstavlja direktno krivično djelo koje treba bit sankcionisano u skladu sa Krivičnim zakonom BiH", rekao je Osmanović.

Očekuje da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nakon održavanja referenduma sankcioniše sve one koji su prekršili Ustav BiH.

"Očekujem i reakciju Tužilaštva BiH koje je nakon jasne odluke Ustavnog suda BiH obavezno da procesuira sve one koji se upuštaju u kršenje zakona. U protivnim ako ne bi bili povučeni takvi potezi, to bi bila jedna vrsta ohrabrenja kako aktuelnim vlastima u RS-u tako i budućim pa da pokrenu neke nove referendume", kazao je Osmanović.

Istakao je da je održavanje ovog referenduma pokazalo u kakvom se stanju nalaze naše državne institucije koje su po Ustavu BiH i zakonima dužne da čuvaju ustavno-pravni poredak BiH.

"Sve to pokazuje da će poslije ovog referenduma biti itekako puno posla kako bi se te institucije bolje pozicionirale i ojačale kako ne bi više dolazilo do ovakvih grubih kršenja Ustava, zakona i Mirovnog sporazuma", rekao je Osmanović.