Novogodišnji press
23

Osmanović: Ove godine smo riješili 3.700 predmeta odricanja od državljanstva

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je na novogodišnjoj konferenciji za medije kako je nažalost u oblasti državljanstva u 2017. godini rješeno 3.700 predmete odricanja od državljanstva BiH i 139 predmeta davanja saglasnosti na garancije i saglasnosti za prijem u državljanstvo BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je u toku 2017. godine prema Vijeću ministara BiH uputilo dva zakona, jedan akcioni plan, 43 odluke, jedan pravilnik, šest sporazuma, dva programa saradnje, 44 informacije, devet izvještaja, 19 odgovora na zastupnička pitanja i drugo.

Osmanović je kazao kako je ministarstvo na čijem čelu se nalazi prema Vijeću ministara uputilo 130 materijala koji su razmatrani na sjednicama i po kojima su doneseni zaključci.

"U toku 2017. godine održana su dva sastanka Konferencije ministara za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini, kao stalnog i najvišeg savjetodavnog i koordinirajućeg tijela u oblasti zdravstvene zaštite u BiH. Na navedenim sastancima su razmatrana pitanja od značaja za preduzimanje aktivnosti i donošenje mjera koje se tiču zdravstvenog sistema i zdravstva u cijelosti, a koje će doprinijeti unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite stanovništva. Posebno se ističe pitanje izrade liste prioriteta za usklađivanje relevantnog domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, u okviru kojeg je Konferencija za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini usaglasila stav da je potrebno podnijeti aplikaciju TAIEX-u s ciljem odobravanja tehničke asistencije za oblast zaraznih bolesti", rekao je Osmanović.

U 2017. godini je otpočela implementacija projekta "Jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor na avijarnu i pandemijsku influencu u Bosni i Hercegovini". Cilj ovog projekta je jačanje nadzora nad influencom i unapređenje infrastrukture i kapaciteta za ranu detekciju i odgovor na viruse influence u BiH, a finansira se grantom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ukupna vrijednost projekta za 5 godina je 2 miliona dolara.

"Sektor za zdravstvo je, u koordinaciji s nadležnim ministarstvima zdravstva realizovao drugu fazu granta neprojektne pomoći Vlade Japana odobrenog Bosni i Hercegovini za 2013. godinu. Medicinsku opremu, osiguranu sredstvima navedenog granta, je dobilo devet bolnica u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednosti od blizu 249.000 eura, koja je isporučena u 2017. godini i odnosi se na donaciju hirurških instrumenata i aparata za ginekološko-akušerska i pedijatrijska odjeljenja i klinike, odnosno inkubatori, dopler aparat za fetalnu dijagnostiku, infuzione pumpe i kardio tokogram", kazao je Osmanović.

Usvojena je Platforma za razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja u BiH za period 2017-2022. Platforma za razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja objedinjuje strateške ciljeve predškolskog odgoja i obrazovanja i njima svojstvene aktivnosti, grupisane u pet paketa koji se odnose na: povećanje obuhvata, osiguranje kvaliteta predškolskog odgoja i obrazovanja, redovno finansiranje, inkluziju i senzibilizaciju društva.

Platforma slijedi politike, ciljeve i prakse evropskih zemalja te će poslužiti nadležnim obrazovnim vlastima u Bosni i Hercegovini kao polazna osnova u izradi vlastitih strategija, planova i drugih akata kojima se podstiče razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja, ne samo zbog težnje ka integraciji u Evropsku uniju nego, prije svega, zbog osiguravanja što boljih preduslova za vlastiti razvoj. Usvajanje Platforme za razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini predstavlja istinsku opredjeljenost za stalni napredak u predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH i razvoju zemlje.

"Pokrenute su aktivnosti na pripremi dokumeta strateškog tipa za oblasti mladih u Bosni i Hercegovini. Glavni cilj izrade predmetnog dokumenta je stvaranje boljih uslova života mladih u BiH, jer će se dokumentom definisati strateški pravci i ciljevi u oblastima od značaja za mlade u Bosni i Hercegovini. Trenutno se radi na prijedlogu prioriteta za oblast mladih u Bosni i Hercegovini za period 2018-2021. godine, koji će biti dostavljeni na mišljenje nadležnim ministarstvima. Dokument bi trebalo da pruži uvid u trenutno stanje i moguće pravce djelovanja te kao takav predstavlja polaznu osnovu i prvi korak za izradu dokumenta strateškog tipa za oblast mladih na nivou Bosne i Hercegovine", rekao je Osmanović.

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojilo Informaciju o statističkim pokazateljima u obrazovanju u BiH te razmatralo trenutne trendove u obrazovanju kada je riječ o obuhvatu djece predškolskim obrazovanjem, broju upisanih učenika/studenata, broju učenika/studenata koji su završili školu po godinama i sl. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine će nastaviti pratiti statističke pokazatelje u obrazovanju u saradnji sa svim relevantnim institucijama s ciljem unapređenja statističkog izvještavanja u oblasti obrazovanja, ali i radi lakše ocjene i procjene stanja u obrazovanju s ciljem unapređenja obrazovnih politika.

Državna komisija za granicu Bosne i Hercegovine je na sastanku u Podgorici (5. i 6. septembra 2017. godine), potpisala je Uputstvo za obilježavanje državne granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore i Tehničko uputstvo za izradu dokumentacije o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u skladu sa članom 4. i 7. Ugovora o granici sa Crnom Gorom, koji je potpisan 28.8.2015. godine u Beču. Ovi dokumenti su, u formi informacije o aktivnostima, upućeni u proceduru pribavljanja mišljenja i upoznavanja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

"U Pljevljima je 4. i 5. decembra 2017. godine održan trilateralni sastanak predstavnika komisija za granicu Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, gdje su utvrđeni tehnički detalji (izgled i tačan položaj granične oznake i način označavanja) za izradu Protokola o određivanju tromeđne tačke Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, koji je u formi prijedloga upućen u daljnju proceduru. Komisija je izvršila obilazak državne granice na području općina Bijeljina, Zvornik, Kostajnica, Bosansko Grahovo, Rudo, Višegrad, Srebrenica, Bratunac i Neum", rekao je Osmanović.

Što se tiče oblasti kulture, Osmanović je podsjetio da je Bosna i Hercegovina izabrana za članicu Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a za period 2018.-2021.

"Komitet za svjetsku baštinu sastavljen je od predstavnika dvadest jedne zemlje potpisnice Konvencije o svjetskoj baštini. Komitet je odgovoran za primjenu Konvencije o svjetskoj baštini, upotrebu sredstava Fonda za svjetsku baštinu, donosi konačnu odluku o upisu dobara na Listu svjetske baštine UNESCO-a te je odgovoran za adekvatno poštovanje svih regulativa koje se odnose na upravljanje i stanje dobara koja su upisana na Listu svjetske baštine. Kroz članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu, bosanskohercegovački stručnjaci u oblasti očuvanja, zaštite i obnove kulturnih spomenika imat će priliku da svojim dugogodišnjim iskustvom doprinesu očuvanju svjetske kulturne baštine i podizanju svijesti javnosti o ovom značajnom pitanju", rekao je Osmanović.

Kako kaže, kroz članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu će se intenzivirati saradnja s državama potpisnicama Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, kao i razmjena iskustava i dobrih praksi na očuvanju kulturne baštine. Inicijativu za kandidovanje, Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrenulo je 2016. godine, nakon čega je Ministarstvo vanjskih poslova BiH dalo pozitivno mišljenje, a Predsjedništvo BiH usvojilo Odluku o kandidaturi Bosne i Hercegovine za ovo prestižno tijelo. Bosna i Hercegovina bila je kandidat 2011. i 2015. godine te je ovogodišnji izbor za članicu Komiteta za svjetsku baštinu od izuzetnog značaja.

On je rekao da je nažalost u oblasti državljanstva u 2017. godini riješeno 3.700 predmeta odricanja od državljanstva BiH, kao i 139 predmeta davanja saglasnosti na garancije i saglasnosti za prijem u državljanstvo BiH. Odgovoreno je na 68 upita nadležnih organa iz ove oblasti.

"U skladu s odredbom člana 13. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine Ministarstvo je efikasno provodilo postupak pripreme 15 predmeta za prijem u državljanstvo BiH osoba od naročite koristi za Bosnu i Hercegovinu, kao i postupak naturalizacije stranaca u BiH. U skladu s nadležnošću Ministarstvo civilnih poslova je rješilo 491 premet određivanja, poništavanja ili evidentiranja JMB-a za strance, 17 predmeta u drugom stepenu po žalbama na odluke nadležnih organa entiteta u oblasti prebivališta i boravišta, lične karte i JMB te odgovorilo na 28 upita u ovoj oblasti. Ministarstvo je izvršilo kontrolu zakonitosti u postupku naknadnog upisa u matične knjige osoba koje su državljanstvo BiH stekle po propisima Republike Bosne i Hercegovine u 2.219 predmeta. Ministarstvo je u ovoj oblasti odgovarilo na ukupno 117 upita i premeta provjere državljanskog statusa", kazao je Osmanović.

U oblasti putnih isprava Ministarstvo civilnih poslova je redovno izdavalo službene pasoše, pomorske i brodarske knjižice te produživalo službene vize. Ukupno je izdato: 303 službena pasoša; 1.461 službena viza, 45 pomorskih knjižica i 5 brodarskih knjižica.

"U toku 2017. godine zahvaljujući nizu aktivnosti koje je ministar civilnih poslova poduzeo, riješena je višemjesečna neizvjesnost u vezi s osiguravanjem pasoških knjižica za državljane Bosne i Hercegovine te su na taj način izbjegnute mnoge štetne posljedice koje bi pretrpjeli građani, kao i budžet Bosne i Hercegovine. Isto tako su riješeni problemi vezani za nabavku pomorskih knjižica", kazao je Osmanović.