BiH
3

Osmanović i Ahmetović traže preispitivanje odluke o smjeni Odbora za sigurnost

NAP
Adil Osmanović (Foto: Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Klix.ba)
Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da će zatražiti preispitivanje odluke Predsjedništva SDA o smjeni Odbora za sigurnost. Danas je drugi potpredsjednik SDA Safet Softić na konferenciji za novinare rekao da je odluka usaglašena.

Međutim, Osmanović kaže suprotno. On nije ni bio prisutan na sjednici Predsjedništva, te kaže da je ovakva odluka donesena ishitreno i da se nije smjelo o ovako važnoj stvari odlučivati pod tačkom razno.

"Nikada se nije radilo na ovakav način u SDA. Ovakva odluka morala se ozbiljno razmotriti na Kolegiju stranke, a onda da se ide na Predsjedništvo SDA. Predsjedništvo to nije moglo razmatrati pod tačkom razno. Članovi Predsjedništva nisu bili adekvatno upoznati sa svim tim razlozima koji su navedeni", kazao je Osmanović.

On je, također, potcrtao da predsjednik SDA Sulejman Tihić nije dao saglasnost za to, kao što to neki žele da predstave.

"On je samo razgovarao o tome kako bi možda bilo dobro ugasiti taj odbor, a formirati novi koji aktualna situacija u BiH zahtijeva", dodao je Osmanović, pojašnjavajući da je prije nekoliko dana na Kolegiju SDA kazao da je pokrenuo pitanje da se ova odluka preispita.

"Treba tu odluku preispitati, vidjeti da se ti ljudi pozovu na razgovor i da im se prezentiraju pravi razlozi za gašenje ovog odbora, a onda na sjednici Predsjedništva pristupiti promjeni te odluke", dodao je Osmanović.

I Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA kazao je da u ovom trenutku ovoj stranci ne trebaju nikakve vrste odluka koje će poremetiti njeno jedinstvo pred izbore.

"Mislim da je trebalo otvoreno razgovarati o svemu onome što je problem i ako postoji problem proći legitimno kroz proceduru donošenja odluka", kazao je Ahmetović za NAP. On je dalje pojasnio da on uopće nije bio upoznat da će doći do takve odluke iako je član i odbora, a i potpredsjednik stranke.

"To je bilo nepotrebno, jer svaki problem i pitanje treba otvoriti na Kolegiju stranke, Predsjedništvu i drugim organima i oko toga se usuglasiti da ne bi bilo koji pojedinac iz strukture stranke bio doveden pred svršen čin i da se time doprinese priči o raskolima u stranci koja je nepotrebna", dodao je Ahmetović.