BiH
74

Uzalud ga čekali: Izetbegović se nije pojavio na sastanku "jačanja duha" Konvencije SDA

Piše: E. Gorinjac
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Članovi Predsjedništva Stranke demokratske akcije, njih 13, koji su se usprotivili na prošlom sastanku tog stranačkog tijela preglasavanju 14 naprema 10 prilikom promjena u Kadrovskoj komisiji, dovelo smjene Bakira Alispahića, danas su namjeravali održati sastanak sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem u centrali stranke, ali se on nije pojavio. Izostanak je pravdao obavezama u Predsjedništvu BiH.

Sastanka praktično nije ni bilo zbog Izetbegovićevog izostanka, no članovi Predsjedništva SDA su razgovali o ovoj temi. Prema našim saznanjima, Izetbegović bi trebao pojedinačno svakoga od učesnika današnjeg sastanka pozvati na razgovor.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, večeras je u izjavi za Klix.ba kazao da su sastanak ustvari organizirali on i Izetbegović, a na inicijativu onih članova Predsjedništva SDA koji su na posljednoj sjednici "grubo preglasani" u vezi s pojedinim odlukama.

"Cilj sastanka je bio da ojačamo duh Konvencije SDA, a on podrazumijeva da nema grubog preglasavanja unutar Predsjedništva SDA, jer Predsjedništvo je na Konvenciji izbalansirano tako da zahtijeva visok stepen političkog razumijevanja i da se odluke donose konsenzusom", kazao je Osmanović.

Preglasavanje na Predsjedništvu stranke

Dodaje kako je prilikom usvajanja samog dnevnog reda na posljednjoj sjednici Predsjedništva, kada je predložena tačka dnevnog reda koja se odnosi na smjenu Bakira Alispahića, već bilo jasno da veliki broj članova uopće ne želi to na dnevnom redu. Tada je 14 članova Predsjedništva stranke bilo da se tačka uvrsti na dnevni red, dok je 12 bilo protiv ili suzdržano.

"Sama ta činjenica je bila dovoljna da se ova tačka dodatno razmotri, skine sa dnevnog reda i da se da prostora dogovoru i razgovoru. To je podstaknulo ove članove da dođu na ovakav sastanak, da se sjedne i vidi kako dalje raditi, jer do same Konvencije SDA je došlo da bi se uspostavilo i učvrstilo jedinstvo stranke, a ovim je na određeni način na neke stvari stavljen znak upitnika", izjavio je Osmanović.

Dodaje kako je cilj da se ubuduće niko unutar Predsjedništva stranke ne osjeća više ili manje bitnim te da osjeća da će nekad biti preglasan.

"Mogu se donositi odluke kada imate 22 člana, primjera radni, naspram dva, tri, četiri, ali ovo je zaista tijesna većina i to se nikada u SDA nije dešavalo", kazao je.

Osmanović kaže da žali što se Izetbegović nije pojavio na sastanku, jer je i sam bio jedan od inicijatora njegovog održavanja.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

"Pred sastanak je obavijestio da neće doći, ja sam rekao da ćemo mi ipak održati sastanak. Upoznat ćemo ga sa prijedlozima zaključaka. Mi smo sastanak jučer dogovorili i i jedan i drugi smo konstatovali da je dobro da do sastanka dođe, ako ima nekih nejasnoća da se o tome porazgovara", pojašnjava potpredsjednik SDA.

Prema ranijim Osmanovićevim, ali i riječima nekih drugih članova Predsjedništva SDA, predsjednik stranke Sulejman Tihić, nije bio za to da dođe do bilo kakvih promjena u vezi s Kadrovskom komisijom. Komisija je inače činila ljude koji su u nju došli na prijedlog Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića. Smijenjeni Alispahić je Tihićev prijedlog.

"Ovo nije raskol u stranci"

"Kadrovska komisja je stvar kompromisa. Neprimjereno je da one članove Komisije koje je predložio predsjednik Tihić to Predsjedništvo mijenja bez prethodne konsultacije s njim. To smo također danas konstatovali. Ako je to tako, a znamo da jeste, onda to valja ispoštovati do kraja i tražiti saglasnost onoga ko je bio predlagač", kaže Osmanović.

Ističe da cijelu stvar ne treba personalno posmatrati te da bi ista situacija bila da je u pitanju bilo koji član Kadrovske komisije.

Naš sagovornik tvrdi da ovo nije nikakav jaz i raskol unutar stranke te da to ne treba posmatrati na takav način.

"Samo treba biti mudar i dalekosežan prilikom predlaganja nekih tačaka dnevnog reda. One moraju biti dobro pripremljene i izbalansirane. Onaj ko predsjedava Predsjedništvom mora tačno znati šta može ići na predsjedništvo, kako te odluke treba donijeti, ako nema širokog konsenzusa, onda tu tačku ne treba ni stavljati na dnevni red", naglašava Osmanović.

Kada je u pitanju sama smjena Bakira Alispahića, Osmanović kaže da očekuje da vidi Tihićevu saglasnost, ako je ima, ali na nekom aktu koji je potpisan.