BiH
1

Oslobođeni Goran i Zoran Damjanović

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sud BiH donio je danas rješenje kojim se obustavlja izvršenje zatvorske kazne Goranu i Zoranu Damjanoviću i kojim se osuđeni odmah puštaju na slobodu.

Žalba protiv navedenog rješenja ne zadržava njegovo izvršenje, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud BiH dozvolio je da bude ponovljen krivični postupak u korist osuđenog Gorana Damjanovića i odredio novi glavni pretres, nakon čega je njegov advokat zatražio da mu se prekine izdržavanje kazne do nove odluke Suda BiH.

Nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Maktouf i Damjanović", Sud BiH donio je odluku da suđenje za ratne zločine bude ponovoljeno, s tim da se ovaj put mora primijeniti Krivični zakon SFRJ.

Goran Damjanović je osuđen na 11 godina zatvora, a Zoran Damjanović na deset i po godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Bojnik i trenutno su na izdržavanju kazne u Foči.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u kojoj je navedeno da je Sud BiH prekršio prava Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića, jer su im mogle biti izrečene blaže kazne da je primijenjen preuzeti zakon SFRJ.