{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Braći Damjanović smanjene kazne za prebijanje zarobljenika u Bojniku

13.12.2013. u 13:09
1
17
Braći Damjanović smanjene kazne za prebijanje zarobljenika u Bojniku
1
Braći Damjanović smanjene kazne za prebijanje zarobljenika u Bojniku
Goran i Zoran Dajmanović (Foto: Sud BiH)
Primjenjujući odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Sud BiH je umanjio kaznu Zoranu i Goranu Damjanoviću za po četiri i po godine zatvora. Goran Damjanović je osuđen na šest i po godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, dok je njegov brat Zoran dobio šest godina.
Sud BiH je u odnosu na optužene samo razmatrao visinu kazne i primijenio krivični zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), prenosi BIRN - Justice Report.

Braća Damjanović su više od šest godina proveli na izdržavanju kazne koja je izrečena ranijom presudom Suda BiH, a kada je primijenjen Krivični zakon BiH.

Sud BiH je 2007. braću Damjanović pravosnažno osudio na 11, odnosno deset i po godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene na području Sarajeva. Do obnavljanja postupka došlo je nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, rješavajući apelaciju Gorana Damjanovića, zaključio da je trebao biti primijenjen zakon SFRJ, jer je blaži po počinioca. Nakon toga je i Ustavni sud BiH usvojio sličan zaključak za Zorana Damjanovića.

Braća Damjanović su u prethodnom postupku proglašeni krivima da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), sa drugim vojnicima 2. juna 1992. tukli 20 do 30 zarobljenih Bošnjaka u mjestu Bojnik kod Sarajeva.

Premlaćivanje je, navedeno je u presudi, trajalo od jednog do tri sata, a zarobljenike su tukli puškama, palicama, nogama i rukama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: