{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osjetljive teme u pitanjima koja se tiču popisa stanovništva u BiH

F
24.8.2012. u 12:27
0
4
Osjetljive teme u pitanjima koja se tiču popisa stanovništva u BiH
0
Osjetljive teme u pitanjima koja se tiču popisa stanovništva u BiH
Tanja Fajon
Evropske parlamentarke Tanja Fajon (Socijaldemokrati) i Marije Cornellisen (Zeleni - Evropski slobodni savez) uputili su pisano pitanje Evropskoj komisiji (EK) u vezi sa popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini, od koje očekuju odgovor.
"Činjenica da je zakon o popisu stanovništva - jedan od ključnih zahtjeva za proces pridruživanja Evropskoj uniji - usvojen u Bosni i Hercegovini je sama po sebi pohvalna. Međutim, civilno društvo nije bilo uključeno u sastavljanje zakona i postoje problemi s njegovom implementacijom. Postavljena pitanja o popisu stanovništva uključuju osjetljive teme koje bi se mogle iskoristiti da se odredi etničko porijeklo građana, čak i ako ne žele da se izjasne kao pripadnici određene etničke grupe", navode ove evropske parlamentarke, te pitaju Evropsku komisiju da li je svjesna "briga civilne inicijative u BiH, koja ima podršku Public International Law and Policy Groupa (PILPG), a koja sumnja u oblik i proceduru popisa stanovništva 2013. godine".

"Ako Komisija jeste svjesna, šta radi po tom pitanju", navodi se u pismu Evropskoj komisiji.

Fajon i Cornellisen u svome zvaničnom obraćanju navode najbitnije brige nevladinog sektora u vezi sa popisom stanovništva.

Prvo, civilno društvo nije učestvovalo u procesu, niti su održane odgovarajuće javne konsultacije. Drugo, pitanja 23, 24. i 25. (izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti, o religiji i o maternjem jeziku) civilni sektor smatra problematičnim, a ponajviše izjašnjavanje o maternjem jeziku jer "nije moguće odgovoriti da su i bosanski i hrvatski i srpski maternji jezici, a pitanje se ne smije ostaviti bez odgovora". Na kraju, ove dvije evropske parlamentarke ističu zahtjev civilnog društva da se uključi u probni popis koji počinje ujesen 2012, godine, kojim bi se utvrdile logističke potrebe, mjesta obavljanja potpisa i ostale odredbe.

"Šta će Komisija uraditi ako bosanskohercegovačke vlasti ne budu željele riješiti glavne probleme u vezi s pitanjima u vezi sa popisom? Da li će Komisija javno objaviti izvještaje o popisu stanovništva Međunarodne posmatračke misije", pitaju Tanja Fajon i Marije Cornellisen Evropsku komisiju koja još nije dostavila odgovore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: