Sjednica Kolegija
22

OSCE pisao Parlamentu BiH: Kada počinjete raditi na izmjenama Zakona o finansiranju stranaka?

Piše: Er. M.
Izetbegović i Krišto (Foto: Klix.ba)
Izetbegović i Krišto (Foto: Klix.ba)
Rukovodstvo Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak će održati sjednicu Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.
Za isti sto početkom iduće sedmice sjest će Bakir Izetbegović (predsjedavajući Doma naroda PSBiH), Dragan Čović (zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH), Nikola Špirić (zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH), Borjana Krišto (predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH), Denis Zvizdić (zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH) i Nebojša Radmanović (zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH).

Na dnevnom redu naći će se informacija Ureda agenta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu Svetozar Pudarić protiv Bosne i Hercegovine te razmatranje dopisa šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Kako je navedeno, bit će govora i o dogovoru o utvrđivanju kriterija za izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i dogovoru o utvrđivanju kriterija za izbor članova stalnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

Šefovi Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će i dopis Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u vezi s imenovanjem parlamentarne delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, kao i dopis predsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Zbog nefunkcionisanja Parlamentarne skupštine BiH naša zemlja propustila je sve rokove za imenovanje bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Uprkos evidentnom kršenju rokova BiH je ostavljena mogućnost da do dana konstituisanja ovog organa ipak imenuje svoju delegaciju, a što će isključivo ovisti o spremnosti Parlamentarne skupštine BiH da izvrši imenovanje bh. delegacije. Junsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope je posebno važno jer se na njemu poslije deset godina bira novi generalni sekretar Vijeća Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Što se tiče dopisa predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića, on je ranije uputio pismo predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću u kojem navodi da se želi obratiti parlamentarcima oba doma državnog parlamenta. Kako saznajemo, tema obraćanja trebala bi biti nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Pored tekućih pitanja šefovi Parlamentarne skupštine BiH bit će upoznati i o obavještenju parlamentarnog vojnog povjerenika Bosne i Hercegovine o održavanju 11. svjetske konferencije ombudsmena za oružane snage.