BiH
25

OSBiH slave jubilej: 10 godina na usluzi građanima

Piše: S. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Domu oružanih snaga BiH održana je svečanost obilježavanja 10 godina od formiranja jedinstvene vojne sile naše zemlje. Učesnici ove manifestacije prisjetili su se početaka Oružanih snaga BiH, ali i ukazali na probleme sa kojima se one danas suočavaju.

Oružane snage naše zemlje nastale su 1. decembra 2006. godine transformacijom entitetskih vojski, bivše Vojske Federacije Bosne i Hercegovine i bivše Vojske RS-a.

Iz Oružanih snaga ističu kako je ova institucija danas primjer uspješnog zajedničkog rada i prevazilaženja međusobnih barijera.

"Do sada je kroz naše centre obuke prošlo više od 4.000 mladih vojnika koji su svakog trena bili spremni izaći ususret građanima. Bilo da se radi o prirodnim katastrofama, minama ili bilo kojoj drugoj vrsti pomoći, Oružane snage su uvijek bile tu da im pomognu. Moram se pohvaliti da smo do sada od minsko-eksplozivnih sredstava očistili više od 29 miliona kvadratnih metara zemljišta", rekao je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, general Anto Jeleč.

Kako je istaknuto na svečanosti, Oružane snage i pored velikih nedostaka i problema s kojima se suočavaju, danas važe za jednu od uspješnijih institucija u našoj zemlji.

"Mislim da su Oružane snage oličenje BiH kakvu želimo. Zastupljena su sva tri naroda i različiti interesi koji ipak imaju uspješno zajedničko djelovanje. Opterećeni smo starom opremom. Naša država za odbranu izdvaja svega jedan posto GDP-a, a znamo da zemlje u okruženju izdvajaju najmanje dva posto ili mnogo više", izjavila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Dodala je kako od Predsjedništva očekuje da do kraja godine usvoji dokument naziva "Pregled odbrane" u kojem će se nalaziti detaljni okviri o budućnosti Oružanih snaga naše zemlje.