BiH
24

Osam vozila i 40 vatrogasaca iz Sarajeva spremni da pomognu Jablanici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Osam vatrogasnih vozila i 40 vatrogasaca Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo i dobrovoljnih vatrogasnih društava spremno je za pomoć gašenja požara u Jablanici ukoliko Službe za zaštitu od požara Općine Jablanica procijene da im je pomoć potrebna, kazao je u razgovoru za Agenciju FENA direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo Mustafa Kovač.

Naglasio je da će ovi vatrogasni kapaciteti i dalje biti na raspolaganju, ali da je za njihovo angažiranje potreban poziv ili Federalne uprave civilne zaštite ili Službi za zaštitu od požara u Općini Jablanica, podsjećajući da su vatrogasci iz Sarajeva i prošle godine pomagali u gašenju požara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Pojasnio je da je požar na nepristupačnom terenu gdje je najadekvatnija pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH ili kanadera, ali ukoliko požar bude ugrožavao ljudske živote, naselja i putnu komunikaciju na raspolaganju su vatrogasci iz Sarajeva.

Kako je kazao, procjenjujući situaciju na požarištima u Jablanici zaključeno je da još nisu iskorišteni kapaciteti iz bližih općina kao što su vatrogasci iz Konjica i drugih općina, dok su iz Jablanice prošle godine na požarištima tražili pomoć iz Sarajeva, Zenice i Tuzle.

Istaknuo je da se mora razmišljati i o životima vatrogasaca da se ne bi dogodila tragedija kao ona u Hrvatskoj kada je sedam mladih vatrogasaca izgubilo život gaseći požar na području Kornata.

Direktor Kovač podsjetio je i da je Kanton Sarajevo jedan od rijetkih koji ima izrađenu Studiju procjene ugroženosti Kantona Sarajevo od požara u kojoj je jasno naglašeno da je Kanton opterećen kada su u pitanju požari budući da se 80 posto grada zagrijava gasom, nekoliko je benzinskih pumpi u gradu, Baščaršija koja je pod visokim rizikom, veliki je broj zgrada kolektivnog stanovanja i starih zgrada, a tu su i šumski kompleksi u ruralnom dijelu.

Na osnovu ove studije uskoro bi trebao biti usvojen i Plan zaštite od požara u kojem će se jasno navesti ko ima kakva zaduženja kada je u pitanju gašenje požara posebno imajući u vidu primjetne klimatske promjene s temperaturama iznad prosjeka u ljetnim mjesecima i ispod prosjeka u zimskim mjesecima kada se više troši gas za zagrijavanje prostorija.

U Kantonu Sarajevo šest je dobrovoljnih vatrogasnih društava koje kantonalna uprava civilne zaštite jednim dijelom sufinansira jer općine na izdvajaju dovoljna sredstva za njihovo funkcioniranje, a direktor Kovač posebno naglašava da bi se trebala posvetiti pažnja razvijanju dobrovoljnog vatrogastva.

Na kraju je apelirao na sve općine u Federaciji BiH da razvijaju ovaj vid vatrogastva da se ne bi dešavalo da građani gase požar i kako bi odbrana od požara bila adekvatnija.