Teška situacija u selima oko grada
0

Osam tona hrane ugroženim stanovnicima u Goraždu

FENA
Foto: Gorazde.ba
Foto: Gorazde.ba
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović posjetio je danas općine Novo Goražde i Goražde kojima je dostavljeno osam tona prehrambenih artikala.

Ministar Osmanović istaknuo je u izjavi za Fenu da je u općini Novo Goražde veliki broj sela odsječen od centra grada, a osobe koje prenose hranu i lijekove do tih sela obavijestile su ministra da je tamo situacija veoma teška.

"Pokušali smo ovakvim načinom pomoći porodicama koje su nespremne dočekale teške vremenske neprilike, a pomoć je dostavljena i stanarima jednog kolektivnog centra", naglasio je Osmanović.

Ministar ističe i da je jedan dio paketa ostavljen u Goraždu da bi se pomoć dostavila porodicama do kojih sada nije moguće doći kada se deblokiraju putevi. Također, određeni broj paketa bit će ostavljen i u općini Ustikolina-Foča gdje je situacija isto teška, a posebno u povratničkim selima.

"Osam tona prehrambenih artikala upućen je danas i na područje Hercegovine, u najugroženije dijelove općina Konjic, Jablanica, Prozor i Mostar", istaknuo je ministar i najavio da će dio pomoći biti dostavljen sutra i Srebrenici, Bratuncu i Vlasenici.

Distribucija paketa vrši se u koordinaciji s predstavnicima lokalnih zajednica, a Operativni štab Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica će i dalje pratiti situaciju na terenu i reagirati shodno novonastalim okolnostima.