BiH
0

Ugroženima u više općina dostavljena pomoć helikopterima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Operativni štab Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica saopćio je da su danas realizirana tri helikopterska leta radi dostavljanja pomoći u općine Konjic, Gacko, Bileća, Kalinovik i Nevesinje, saopćeno je iz tog ministarstva.

Oko 10.20 sati helikopterom Oružanih snaga BiH, prema naseljenom mjestu Bjelimići u općini Konjic otpremljeno je 30 paketa hrane i higijenskih potrepština te 300 litara pogonskog goriva.

Oko 13 sati helikopter iz kasarne u Rajlovcu otpremio je u općinu Nevesinje 50 paketa hrane i higijenskih sredstava te 200 litara pogonskog goriva.

Let prema općinama Kalinovik, Bileća i Gacko nije realiziran jer je helikopter s 30 paketa hrane i higijenskih sredstava te s 300 litara pogonskog goriva prinudno sletio kod prve destinacije u općini Kalinovik.

Nakon normalizacije drumskog saobraćaja, Operativni štab Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica organizirao je pomoć koja je već na putu prema općini Višegrad s 50 paketa hrane i higijenskih potrepština, zatim prema općini Foča s 30 paketa, ka općinama Vlasenica i Milići s po deset paketa te prema općini Srebrenica s 50 paketa i s 350 kg kurbanskog mesa koje je donirao Merhamet Bosne i Hercegovine.

Na putu je i pomoć u općine: Rudo (četiri paketa hrane i higijenskih potrepština), Konjic, kamo je otpremljeno 40 paketa, a za povratnike u Trusinu uručeno je 20 paketa, koliko i Srpskoj pravoslavnoj crkvi općine Konjic koja će izvršiti podjelu povratnicima.