BiH
1

Osam federalnih ministara uputilo Budimiru apel za zaštitu ustavnosti

FENA
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Osam ministara u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine uputili su danas apel predsjedniku Federacije BiH Živku Budmiru za zaštitu ustavnosti i zakonitosti u ovom bh. entitetu, u kojem navode da je njihova dužnost štititi Ustav Federacije BiH te relevantne zakone.

U apelu koji je na današnjoj pres-konferenciji predsjednika Federacije BiH Živka Budimira podijeljen novinarima navodi se da ovi ministri smatraju da je Odluka o prihvaćanju ostavke federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika predsjednika Vlade FBiH Desnice Radivojevića od 22. juna zasnovana na Ustavu i zakonu.

"Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić bio je upoznat o ovoj odluci istog dana prije završetka sjednice Vlade održane u petak. Međutim, umjesto da uvaži tu odluku, premijer je zauzeo stav da nije donijeta u skladu sa zakonom te da ne proizvodi pravne posljedice, a ministar Radivojević je, usprkos vlastitoj ostavci, učestvovao u radu sjednice", stoji u apelu.

Nadalje se pojašnjava da zbog činjenice da je sjednica održana s premijerom i osam ministara, ustavnost i zakonitost učešća ministra i zamjenika premijera Desnice Radivojevića je prejudicijalno pitanje za ustavnost održavanja sjednice, uključujući i odluke koje su na njoj donese.

Podsjetili su da predsjednik Federacije BiH prema Ustavu FBiH ima mogućnost da smijeni Vladu i/ili pojedine ministre na prijedlog premijera. Ova ustavnopravna konstrukcija jasno ukazuje da "većina" u zakonodavnom organu ne može kontrolirati predsjednika i njegove zamjenike, već se na ovaj način podržava princip podjele vlasti koja ima za cilj prevenciju zloupotrebe javne vlasti u rukama parlamentarne većine.

Zbog ovih činjenica, kako se navodi u apelu, ministri su zatražili od predsjednika Budimira da se obrati urgentnim pisanim zahtjevom premijeru Vlade FBiH Nerminu Nikšiću, da ispoštuje odluku predsjednika FBiH o prihvaćanju ostavke federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika predsjednika Vlade FBiH.

Na kraju su naglasili da će se na taj način omogućiti ponovni ustavni i zakonski rad Vlade, kao kolektivnog tijela, uz učešće potpisanih ministara, nakon čega će se uložiti maksimalni napori da Vlada ponovo funkcionira.

Ovaj apel svojeručno su potpisali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, ministar finansija Ante Krajina, ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, ministar za raseljene osobe i izbjeglice Adil Osmanović, ministar kulture i sporta Salmir Kaplan i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović. Na spisku potpisnika apela predsjedniku Budimiru je i ministar trgovine Milorad Bahilj koji nije svojeručno potpisao apel.