BiH
60

OSA suspendovala uposlenika koji je otuđio dokument o tajnoj kontraobavještajnoj operaciji

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Nad uposlenikom OSA-e koji je otuđio tajni dokument agencije bit će pokrenut disciplinski postupak, a njegovo djelo dokumentovano je i u obliku službenog izvještaja podnesenio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz OSA-e BiH.

Podsjećamo, u kabinet potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića navodno je 16. decembra stigla pošiljka s oznakom "Tajno".

Riječ je o dokument pod nazivom "Prijedlog za zavođenje obavještajnog prodora", a čije su metode navodno dio akcije "Ušće" koje su, zapravo, kako stoji u dokumentu, odgovor na obavještajni nastup sigurnosnih službi Srbije prema građanima i institucijama BiH.

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije je podovod toga održala sjednicu sa članovima ove agencije, na kojoj je razmatrana informacija o tome da je OSA prisluškivala građane i funkcionere Srbije. Utvrđeno je da nije bilo nikakvog prisluškivanja te da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

OSA je identifikovala uspolenika koji je otkrio tajni dokument, a saopćenje agencije prenosimo u cjelosti:

"U vezi sa otuđenjem službenog dokumenta OSA BiH, Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, održala je sastanak sa rukovodstvom Agencije na kojem su joj prezentirani podaci o operaciji Agencije čiji se dokument pojavio u javnosti.

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, nakon provedenih aktivnosti iz svoje nadležnosti, utvrdila je da je OSA BiH u vezi sa navedenom operacijom postupala u skladu sa zakonom.

Povodom otuđenja dokumenta iz OSA BiH, označenog stepenom tajnosti 'Tajno', Generalni direktor agencije naredio je provođenje istrage radi utvrđivanja na koji način je navedeni dokument otuđen i time omogućeno njegovo pojavljivanje u javnosti.

Inspektorat Agencije je u skladu sa naredbom Generalnog direktora i svojim zakonskim ovlaštenjima sproveo istragu, te shodno rezultatima podnio službeni izvještaj Generalnom direktoru. Na osnovu toga, Generalni direktor OSA BiH je podnio službeni izvještaj Tužilaštvu BiH protiv uposlenika OSA BiH o počinjenom krivičnom djelu iz člana 164. (odavanje tajnih podataka) Krivičnog zakona BiH.

Također, Generalni direktor je pokrenuo disciplinski postupak protiv istog uposlenika Agencije, te ga suspendovao do okonačanja postupka i ujedno pokrenuo postupak dodatne provjere definisan članom 57. Zakona o zaštiti tajnih podataka.

OSA BiH će u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima dati puni doprinos agencijama za sprovođenje zakona i Tužilaštvu BiH, radi potpunog rasvjetljavanja navedenog slučaja, kako bi se provelo krivično gonjenje prema svim licima koja su neovlašteno kopirala i omogućila neovlaštenim licima pristup navedenom dokumentu.

OSA BiH će u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka i Zakonom o OSA/OBA BiH nastaviti saradnju sa svim organima i institucijama u BiH, te Ministarstvom sigurnosti na prevenciji i sprječavanju pristupa tajnim podacima neovlaštenim osobama“, kaže se u saopćenju.