{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


OSA BiH o nabavci oružja u RS-u: Ispoštovali smo zakon, naše mišljenje nije obavezujuće

Klix.ba
15.2.2018. u 17:25
14
96
OSA BiH o nabavci oružja u RS-u: Ispoštovali smo zakon, naše mišljenje nije obavezujuće
14
OSA BiH o nabavci oružja u RS-u: Ispoštovali smo zakon, naše mišljenje nije obavezujuće
Foto: Arhiv/Klix.ba
Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA BiH) oglasila se saopćenjem zbog brojnih upita u vezi s nabavkom oružja koje vrši MUP Republike Srpske. Naglasili kako OSA BiH u proceduri nabavke oružja daje mišljenje koje nema obavezujući karakter.
Istaknuto je da dozvolu za nabavku oružja daje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz pismenu saglasnost Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"U kontekstu davanja mišljenja za uvoz/izvoz oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, koje nije obavezujuće, a imajući u vidu Zakon o OSA/OBA BiH, Agencija ustupa svoje eventualno negativno mišljenje ukoliko raspolaže podacima o nepravilnostima sa certifikatima krajnjih korisnika; nepravilnostima koje se odnose na pošiljku oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, a koje se mogu ogledati u upućivanju navedenog u zemlje koje su pod embargom Vijeća sigurnosti UN-a ili drugim međunarodnim zabranama; odnosno u vezi sa podacima da li se među oružjem mogu naći i sredstva koja potiču iz nelegalnih izvora. Imajući u vidu potrebu istinitog informisanja građana BiH, OSA/OBA BiH ističe da je prilikom davanja mišljenja u proceduri nabavke oružja za potrebe MUP-a Republike Srpske, ispoštovala zakonom propisane odredbe", saopćeno je iz OSA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: