BiH
365

OŠ Hrasno: Roditelji tvrde da su im djeca žrtve verbalnog nasilja, direktor navodi kako se radi o podvalama

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Roditelji djece koja pohađaju Osnovnu školu Hrasno u Sarajevu, uputili su javno pismo Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. U pismu jedan od roditelja opisuje incident koji se dogodio u novembru prošle godine u jednom od odjeljenja šestog razreda, a sa ciljem skretanja pažnje na "stvari koje se dešavaju u sarajevskim školama, a o kojima se generalno malo piše i zna."

Krajem novembra 2015. godine je bolesnog nastavnika na času jednog odjeljenja šestog razreda privremeno zamijenio drugi. Navodno je zamjenski nastavnik djeci rekao da se mogu igrati mobitelima, slušati muziku i sl, "samo da njega ne ometaju".

Nastavnik je u toku časa zaspao, a učenici su ga fotografisali telefonom.

"Djelimično ne opravdavam fotografiranje na ovakav način, ali do njega je došlo propuštanjem nadzora nad djecom. Činjenica da djeca koja imaju 11-12 godina posjeduju fotografiju nastavnika koji se nedolično ponašao na času dovela je do institucionalnog nasilja nad djecom i to nakon što je direktor škole upoznat o ovoj situaciji, što cijelom slučaju daje posebnu težinu", piše roditelj.

Dodaje kako je nastavnik u pratnji razrednog starješine u afektu vikao na djecu i prijetio im kako će ga "zapamtiti kad im bude predavao sljedeće godine".

Prava reakcija direktora škole u ovom je slučaju, navode, izostala.

Institucionalno nasilje?

"Nakon što su bila izložena ovakvom verbalnom nasilju, zlostavljanju i zastrašivanju, pojedina djeca su pojedinačno odvođena pedagogu i psihologu škole koji su ih zastrašivali riječima kako im čitaju sve poruke na Viberu, te kako će im biti sniženo vladanje, nakon čega su, bez prisustva roditelja, davali izjave koje smatraju 'opisom događaja'. Psiholog i pedagog su od djece neovlašteno uzimali mobitele, lično ih pregledavali i brisali sve kompromitirajuće fotografije čime su povrijedili i privatnost malodobne djece, a onda su uz punu primjenu nepedagoških metoda donijeli odluku da čitav razred mora biti kažnjen, jer su djeca učinila strašnu stvar", stoji u pismu roditelja.

Povodom ovog događaja održan je roditeljski sastanak kojem je prisustvovala psihologinja koja, ističu roditelji, uopće nije osporavala ponašanje nastavnika, nastojeći da ga prikaže kao žrtvu, a djecu kao "kriminalce". Roditeljima je saopštila da djeca trebaju biti najstrožije kažnjena, a nasilje koje je nastavnik počinio nad djecom opravdala je "normalnim ponašanjem u afektu zbog slika", stoji u nastavku pisma.

"Djeca su žrtve institucionalnog nasilja i prema malodobnoj djeci je postupljeno na način koji je u suprotnosti ne samo sa svim pedagoškim metodama, već i međunarodnim konvencijama kojima se štite prava djeteta i zakonskim propisima", piše roditelj.

Nastavnik je kažnjen ukorom, a roditelj navodi kako u cjelokupnoj priči najviše zabrinjava "neodgovoran stav i postupanje direktora", koji je u ovom slučaju "minimizirajući ove propuste dao prednost ugledu škole i svom ličnom ugledu naspram prava učenika."

Roditelj navodi kako je i kćerka nastavnika kojeg su učenici fotografisali za vrijeme nastave muzičkog vaspitanja neovlašteno ušla na čas i nakon kraćeg razgovora sa nastavnicom počela prijetiti djeci da će ih "zapaliti jer su slikali njenog oca". Ovaj je slučaj nastavnica prijavila direktoru.

Direktor škole: Ovdje se radi o podvalama

Sejdo Mirvić, direktor u OŠ Hrasno, koji ovu funkciju obavlja već četiri godine, u razgovoru za Klix.ba navodi kako je istina da je zamjenski nastavnik zbog lošeg zdravstvenog stanja zaspao na času, kao i postupio nepedagoški prema djeci povisivši ton, no kako to definitivno nije razlog za neke strožije mjere niti otkaz, pogotovo iz razloga jer je čitav slučaj riješen s obje strane još prije nekoliko mjeseci.

"Nastavnik je bio u lošem fizičkom stanju i primao je lijekove i antibiotike zbog svog zdravstvenog stanja. Istina, dozvolio je učenicima da slušaju muziku na telefonu i u jednom trenutku je zbog dejstva jakih lijekova jednostavno klonuo i zaspao. Djeca su ga iz znatiželje fotografisala i ubrzo razmijenila fotografiju i sa učenicima ostalih razreda. Nastavnik je priznao kako je u pratnji razrednice ušao u učionicu i povisio ton, no poslije se na roditeljskom sastanku izvinio, a ja sam ga zbog nepedagoškog postupanja sakcionisao u skladu sa pravilnicima o radu", govori direktor Mirvić.

Na opasku o tome kako roditelji smatraju da nastavnik nije dovoljno strogo sankcionisan, naš sagovornik odgovara:

"A šta je trebalo, da ga otpustim iz službe? Pa nije to takva vrsta prekršaja, na času se desi da nastavnik podvikne na nekog učenika, znate i sami da se to dešava. Ali to nije razlog za otkaz."

Direktor OŠ Hrasno navodi kako su poduzete sve mjere, održan roditeljski sastanak, te razgovor sa psihologom i pedagogom. Neki od roditelja su, navodi, tražili oštre sankcije za svoju djecu, budući da je upotreba telefona zabranjena. Međutim, nijedno dijete nije bilo sankcionisano.

Direktor negira bilo kakvu neprimjerenu aktivnost pedagoga i psihologa škole koju su roditelji naveli.

"Ovdje se radi o podvalama. Na kraju smo sve to lijepo završili, no kao i svugdje, dovoljan vam je jedan roditelj koji je nezadovoljan nečim i želi vas ukaljati u medijima i na društvenim mrežama. Ja sam pedagog 34 godine i čitav moj život je posvećen radu sa djecom. Ja znam da je nastavnik ovdje napravio grešku kad je ušao u razred i povisio ton, ali se naknadno izvinio roditeljima, kao i pojedini roditelji njemu. Rekao je kako je bio potrešen time što je njegova fotografija obišla svijet, a neke gospođe su se rasplakale kad je na sto stavio tablete koje pije i rekao kako ne smije da ode na bolovanje jer zna da će mu biti snižena plata", govori Sejdo Mirvić, direktor OŠ Hrasno na kraju razgovora za Klix.ba.