David Enyeart
0

"Oružane snage su svijetla tačka u BiH"

FENA
David Enyeart
David Enyeart
Oružane snage BiH su svijetla tačka i pozitivan primjer koji funkcionira i kada nova vlast nije uspostavljena, izjavio je danas novinarima u bazi Butmir komandant NATO-štaba u BiH general David Enyeart.

On je ovu izjavio dao tokom konferencije "Doprinos Bosne i Hercegovine mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF), koju su organizirali Atlantska inicijativa u BiH i Centar za obuku i podršku mirovnim operacijama (PSOTC), pod pokroviteljstvom Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH. Skupu je prisustvovalo 60 studenata iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Bijeljine, kojima je predstavljena mirovna misija ISAF u Afganistanu

General Enyeart, koji je proveo dvije godine u Afganistanu, gdje je radio i na obuci afganistanske vojske, smatra da mnogi i ne razumiju šta sve vojnici koji se vraćaju iz ovih mirovnih misija donose sa sobom - od obuke koju su prošli, saradnje s koalicijskim snagama, dok njihov zajednički šestomjesečni boravak učvršćava Oružane snage.

Britanski ambasador u BiH Michael Tatham je istaknuo da ISAF daje veoma važan strateški doprinos globalnoj sigurnosti, a BiH daje veoma važan i koristan doprinos ISAF-u.

Doprinos koji BiH daje ISAF-u je vrijedan kako po svoj uticaj na globalnu sigurnost, ali i na samu BiH u kontekstu njenih aspiracija za članstvo u NATO-u.

"To pokazuje da je BiH spremna ponijeti svoj dio odgovornosti za međunarodnu sigurnost", rekao je ambasador Tatham.

Među učesnicima konferencije bio je i njemački ambasador Joachim Schmidt, koji je istaknuo da je za njegovu zemlju ISAF najvažnija od misija u ukupno 10 zemalja u kojima je angažiran njemački vojni personal.

Schmidt smatra da je za BiH učešće u ISAF-u važno u kontekstu perspektive budućeg članstva u NATO-u, ali i u smislu postizanja veće stabilnosti u zemlji.

Imajući u vidu sve razlike između BiH i Afganistana, on smatra da je zajedničko to što je prijeko potreban politički napredak, a on se može postići samo uz aktivnu podršku lokalnog stanovništva.