{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Oružane snage su svijetla tačka u BiH"

F
22.3.2011. u 12:15
0
0
"Oružane snage su svijetla tačka u BiH"
0
"Oružane snage su svijetla tačka u BiH"
David Enyeart
Oružane snage BiH su svijetla tačka i pozitivan primjer koji funkcionira i kada nova vlast nije uspostavljena, izjavio je danas novinarima u bazi Butmir komandant NATO-štaba u BiH general David Enyeart.
On je ovu izjavio dao tokom konferencije "Doprinos Bosne i Hercegovine mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF), koju su organizirali Atlantska inicijativa u BiH i Centar za obuku i podršku mirovnim operacijama (PSOTC), pod pokroviteljstvom Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH. Skupu je prisustvovalo 60 studenata iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Bijeljine, kojima je predstavljena mirovna misija ISAF u Afganistanu

General Enyeart, koji je proveo dvije godine u Afganistanu, gdje je radio i na obuci afganistanske vojske, smatra da mnogi i ne razumiju šta sve vojnici koji se vraćaju iz ovih mirovnih misija donose sa sobom - od obuke koju su prošli, saradnje s koalicijskim snagama, dok njihov zajednički šestomjesečni boravak učvršćava Oružane snage.

Britanski ambasador u BiH Michael Tatham je istaknuo da ISAF daje veoma važan strateški doprinos globalnoj sigurnosti, a BiH daje veoma važan i koristan doprinos ISAF-u.

Doprinos koji BiH daje ISAF-u je vrijedan kako po svoj uticaj na globalnu sigurnost, ali i na samu BiH u kontekstu njenih aspiracija za članstvo u NATO-u.

"To pokazuje da je BiH spremna ponijeti svoj dio odgovornosti za međunarodnu sigurnost", rekao je ambasador Tatham.

Među učesnicima konferencije bio je i njemački ambasador Joachim Schmidt, koji je istaknuo da je za njegovu zemlju ISAF najvažnija od misija u ukupno 10 zemalja u kojima je angažiran njemački vojni personal.

Schmidt smatra da je za BiH učešće u ISAF-u važno u kontekstu perspektive budućeg članstva u NATO-u, ali i u smislu postizanja veće stabilnosti u zemlji.

Imajući u vidu sve razlike između BiH i Afganistana, on smatra da je zajedničko to što je prijeko potreban politički napredak, a on se može postići samo uz aktivnu podršku lokalnog stanovništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: