BiH
0

Još jedna jedinica Oružanih snaga BiH otišla u Afganistan

Sarajevo-x.com
Danas su pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH ispratili jedinicu od 45 članova koja će davati podršku Međunarodnim snagama za sigurnosnu pomoć (ISAF) u Afganistanu.

Brigadni general američke vojske David B. Enyeart, komadant NATO Štaba Sarajevo prisustvovao je svečanosti obilježavanja odlaska vojnika 4. pješadijske brigade zajedno sa ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem, zamjenicom ministra odbrane Marinom Pendeš i načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalom Miladinom Milojčićem.

U oktobru 2010. godine, OS BiH poslale su svoju prvu pješadijsku jedinicu kao dio ISAF misije koja je radila zajedno sa danskim kontingentom u afganistanskoj provinciji Helmand, na osiguranju baze.

"Bila mi je velika čast učestvovati na današnjoj ceremoniji zajedno sa vojnim i civilnim vlastima BiH, te skoro 300 članova porodica vojnika koji danas odlaze u ISAF misiju. BiH dosada se dokazala kao odgovoran partner NATO-a i kao zemlja koja je spremna da dijeli teret izazova u obezbijeđenju globalne sigurnosti", rekao je general Enyeart.

Dosada je učešće OS BiH bilo uspješno i prošlo bez ijedne žrtve. Komanda koalicijskih snaga u Afganistanu odala je nekoliko priznanja pripadnicima OS BiH tokom 2010. godine. NATO visoko cijeni doprinos koji BiH daje misiji ISAF, te se očekuje da će i kontingent koji sada odlazi nastaviti sa predanošću, posvećenosti dužnosti i odličnim postignućima prethodne jedinice OS BiH.

General Enyeart je također istako da "NATO daje jaku podršku razvoju OS BiH kao i uspostavi efikasne vojne sile koja predstavlja ključni elelment u procesu pristupanja NATO savezu".