Druga rotacija
0

Pripadnici bh. kontingenta preko Danske idu u Afganistan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Druga rotacija pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH koja učestvuje u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) najprije odlazi u Dansku, u Kopenhagen, gdje će se zadržati nekoliko dana, izjavio je danas novinarima u Sarajevu načelnik Združenog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić.

Jedinica u čijem je sastavu 45 vojnika jučer je svečano ispraćena u čapljinskoj kasarni "Božan Šimović", a svoju misiju obavljat će okviru danskog kontingenta na jugu Afganistana, u provinciji Helman.

Generalpukovnik Milojčić je najavio da će o svakoj narednoj aktivnosti jedinice javnost biti informirana putem saopćenja čim se ta aktivnost završi.

U ovom trenutku on je samo mogao da naglasi da jedinica ne ide direktno iz BiH za Afganistan, nego prvo u Dansku, gdje će u jednoj od baza danske vojske imati dodatnu obuku zajedno s danskim kontingentom, a poslije toga će iz Danske biti izvršeno prevoženje u zonu izvođenja misije.

  • Sve informacije poslije slijetanja u Dansku i Afganistan bit će davane pravovremeno i radi javnosti i radi porodica vojnika, najavio je on.

Planirano je da se prva rotacija polovinom aprila vrati u BiH, ali general Milojčić nije iz bio u mogućnosti otkriti tačne termine.

Pripadnici bh. kontingenta do sada nisu imali nikakvih problema, jedinica apsolutno radi na izvršenju misije u skladu s odlukom Predsjedništva BiH, a to je osiguranje baza koalicionih snaga bez izlaženja iz baza i bez učestvovanja u borbenim djejstvima van baza.

  • Takva je misija i druge rotacije, kazao je generalpukovnik Milojčić.