Raffi Gregorian
0

"Oružane snage BiH zaslužuju članstvo u NATO-u"

FENA
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian ocijenio je danas u Sarajevu da Oružane snage BiH zaslužuju članstvo u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u.

Gregorian se nada da će zemlje članice NATO-a uzeti u obzir sve faktore kada budu razmatrali aplikaciju Bosne i Hercegovine za prijem u MAP.

U izjavi za medije datoj na svečanosti u kasarni "Rajlovac", upriličenoj u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, Gregorian je kazao da BiH treba nastaviti s ispunjavanjem utvrđenih obaveza, bez obzira na rezultat aplikacije za MAP.

"Kao što je bilo i u slučaju "Partnerstva za mir", BiH nije čekala na prijem u ovaj program da bi ispunila sve potrebne uslove", precizirao je Gregorian, uz napomenu da bi se u slučaju apliciranja za MAP trebao primijeniti isti model te da naša zemlja treba nastaviti s ispunjavanjem uslova i obaveza, bez obzira na to što će biti rezultat te aplikacije.

Prvi zamjenik visokog predstavnika, istovremeno, smatra da ništa ne sprječava BiH da ispuni neophodne standarde, odnosno da usvoji potrebnu legislativu i ono što je predviđeno zakonima Evropske unije (EU).

Po njegovim riječima, BiH će u svakom slučaju, na kraju dobiti to članstvo "i to će se desiti prije, ili kasnije".

U tom kontekstu, Gregorian je upozorio na trend smanjivanja izdvajanja (budžeta) za odbranu, podsjećajući da je članstvo u NATO-u cilj koji su definisali i Parlamentarna skupština i Predsjedništvo BiH.

"To znači da politika sada treba osigurati i resurse da bi se to moglo ostvariti", konstatovao je Gregorian, podsjećajući na postignuća ostvarena u sklopu odbrambene reforme i hronologiju približavanja naše zemlje ka članstvu u NATO-u.