Misija u Africi
85

Oružane snage BiH postaju dio odbrambeno-sigurnosnog sistema Evropske unije

Klix.ba
Politički i sigurnosni odbor Evropske unije je 26. juna 2017. godine donio Odluku o prihvatanju doprinosa Bosne i Hercegovine, kao treće zemlje, vojnoj misiji Evropske unije za obuku u Centralnoafričkoj Republici.

Ovom odlukom Bosna i Hercegovina је praktično postala operativni partner u odbrambeno-sigurnosnom sistemu Evropske unije, što predstavlja potvrdu i priznanje da je Bosna i Hercegovina spremna da doprinosi zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije i snažan je podsticaj procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Ova odluka je rezultat dugotrajnog procesa koji je otpočeo u septembru 2015. godine kada su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i visoka predstavnica za vanjsku politiku Evropske unije Federika Mogherini potpisale "Sporazum između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o uspostavi okvira za učešće Bosne i Hercegovine u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama".

Drugi važan okvirni dokument za ovaj proces jeste Sporazum između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o sigurnosnim procedurama za razmjenu povjerljivih informacija, koji je zaključen 2006. godine i koji se već primjenjuje.

Pošto su se stvorili pravni okviri za zajedničko učešće u mirovnim operacijama, Politički i sigurnosni odbor EU je donio odluku da pozove Bosnu i Hercegovinu na doprinos u misiji EU u Centralnoafričkoj Republici u funkciji obuke.

Predsjedništvo BiH je u novembru 2016. godine primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane o mogućem vojnom doprinosu OS BiH u misiji EU u Centralnoafričkoj Republici.

Nakon provedene zakonske procedure, Ministarstvo odbrane BiH je izradilo, te krajem 2016. godine u proceduru usvajanja uputilo prijedlog ocjene Vijeća ministara BiH o opravdanosti doprinosa OS BiH u misiji EU u Centralnoafričkoj Republici kroz učešće do 30 pripadnika OS BiH u osiguranju baza EU, i to za pomoć u uništavanju neeksplodiranih ubojitih sredstava, slanjem štabnih oficira i vojnih posmatrača. Trajanje misije bi bilo do šest mjeseci, s mogućnošću produženja do mjesec dana.

Vijeće ministara BiH je u aprilu 2017. godine ocijenilo opravdanim učešće do 40 pripadnika OS BiH u misiji obuke Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici, a Predsjedništvo BiH je u maju 2017. godine prihvatilo ovu ocjenu opravdanosti i zadužilo Ministarstvo odbrane da dostavi prijedlog odluke Predsjedništvu BiH o upućivanju pripadnika OS BiH.

Pošto je Predsjedništvo BiH 26. maja 2017. donijelo Odluku o učešću dva oficira OS BiH u misiji EU u Centralnoafričkoj Republici, pripreme za upućivanje teku po planu, a očekivano vrijeme upućivanja je kraj jula 2017. godine.

Planirano je da se početkom 2018. godine broj pripadnika OS BiH u misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici poveća, ovisno od ponuđenih pozicija i budžetskih mogućnosti.