Rad na uništenju
39

Oružane snage BiH imaju 15.800 tona municije i MES-a od kojih je 8.300 tona višak

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Oružane snage BiH raspolažu sa 15.800 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava od kojih je 7.500 tona za operativne potrebe, a 8.300 tona je višak i neperspektivna municija. Prema riječima zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Jerenića, OS BiH imaju i više od 40.000 komada viška naoružanja.

"U narednom periodu ćemo kroz projekte i donatore rješavati ovaj višak kako bismo osigurali same lokacije i pripadnike OS BiH, ali i sve građane BiH. Znamo da nekontrolisana i nestabilna municija može ugroziti, ne samo lokacije, već i ljude koji žive u BiH, a na ovaj način sprečavamo i zloupotrebe", rekao je Jerenić.

Danas je održano i zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva. Istaknuta je dobra saradnja Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH s UN-om, OSCE-om, EUFOR-om i NATO-om u BiH te izražena zahvalnost donatorima - Delegaciji EU u BiH, Njemačkoj, Švedskoj, Švicarskoj, Norveškoj, Austriji, Velikoj Britaniji i Saudijskoj Arabiji, koji pružaju pomoć u realizaciji projekata, među kojima je i uništavanje municije.

Kada je riječ o prošloj godini, uništena je 1.691 tona municije i MES-a. Za 2018. godinu planirano je uništavanje još 3.000 tona.

"1.350 tona je u TROM-u Doboj, 1.000 tona kroz projekte UN-a u BiH, a 1.000 tona specifične municije i MES-a punjeno je bijelim fosforom u saradnji s namjenskom industrijom BiH i inozemstva koja ima kapacitet za ovu vrstu uništenja", kazao je Jerenić.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton kazao je kako zajedno s UNDP-jem rade na unapređenju infrastrukture i uslova radi sigurnosti skladišta za naoružanja municije i MES i s ciljem povećanja sigurnosti stanovništva i pripadnika OS BiH.

"U ovom trenutku radimo u okviru projekta koji se zove SAFE UP i namijenjen je za unapređenje sigurnosti lokacije i uslova na lokacijama gdje se čuva municija. Projekt uključuje i uspostavljanje i stavljanje u funkciju laboratorije za stabilnost baruta na lokaciji RzUiO-Doboj. Za mjesec i po će biti završena i predata na korištenje OS BiH", kazao je Berton.

Domaćin sljedeće sjednice Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva bit će OSCE.