{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Orićev advokat iz Haga za Klix.ba: Interpol je morao zabraniti ono što Srbija radi

Piše: J. H./Klix.ba
12.6.2015. u 07:43
423
202
Orićev advokat iz Haga za Klix.ba: Interpol je morao zabraniti ono što Srbija radi
423
Orićev advokat iz Haga za Klix.ba: Interpol je morao zabraniti ono što Srbija radi
John Jones
John Jones, advokat koji je Nasera Orića branio tokom procesa koji je protiv njega vođen u Hagu, kazao je danas za Klix.ba da je njegovo ponovno hapšenje zapravo samo zloupotreba jednog pravnog procesa.
"Orić je bio predmet istrage, optužen je i oslobođen za njegovo djelovanje na tom području. Tužitelj Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju istraživala je događaje u Zalazju i odlučila je da Orića ne tereti za to jer nisu postojali bilo kakvi dokazi koji bi ga okrivili za sporne događaje. Sada je Srbija ponovo iskoristila crveni sistem Interpola i proces ekstradicije kako bi još jednom pokušala prekrojiti historiju na osnovu zle namjere i progona onih koji su smatrani neprijateljima Srbije", kazao je Jones.

Prema njegovim riječima, Srbija je to pokušala i sa Jovanom Divjakom i propao je. Bio je to pokušaj i sa Ejupom Ganićem. Također je propao.

"Postupak koji je vođen u Londonu u odnosu na Ganića otkrio je lošu namjeru Ureda za ratne zločine srbijanskog tužilaštva. Okružni sudija svojim rješenjem je tada utvrdio da je zahtjev Srbije za izručenje Ganića bio politički motiviran i naredio je hitno oslobađanje Ganića", podsjetio je Jones.

Naglasio je kako je Interpol je sam morao razlučiti i zabraniti ono što Srbija radi, a to je da traži hapšenje drugih državljana u slučajevima ratnih zločina nakon sjednice u Dohi.

"Srbija samo sebe dovodi na zao glas po svojim akcijama. Uvjeren sam da će švicarske vlasti shvatiti da srpske vlasti ne djeluju u dobroj vjeri i da će brzo otpustiti Nasera Orića", zaključio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: