|

Organizatori Bh. povorke ponosa objavili detaljna uputstva za sve učesnike

Organizatori Bh. povorke ponosa objavili detaljna uputstva za sve učesnike
407
D. Be.
2.9.2019. u 14:47
323
komentara
407

dijeljenja
Organizatori Bh. povorke ponosa objavili detaljna uputstva za sve učesnike Šetnja kreće ispred Vječne vatre (Foto: I.Š./Klix.ba)
Prva Bh. povorka ponosa bit će održana u nedjelju 8. septembra u Sarajevu. Trasa kretanja učesnika je poznata od prošle sedmice, a organizatori su sada objavili i ostale detalje koje će zanimati sve one koji će šetati centrom Sarajeva u znak borbe za prava LGBTIQ osoba.
Povorka će krenuti tačno u 12:00 sati ispred Vječne vatre u Titovoj ulici, a u osigurani prostor Povorke će se moći ući samo na jedan ulaz iz Ulice Kulovića od 11:00 do 12:00 sati, gdje će svi učesnici i učesnice morati proći sigurnosnu kontrolu.

Ulaz će biti zatvoren tačno u 12:00 sati, nakon čega nikome neće biti dozvoljeno da uđe na povorku. Neće biti moguće naknadno se uključiti u povorku na nekom drugom mjestu.Na ulazu će učesnike dočekati redari i redarke (osobe s narandžastim prslucima). Sve osobe koje budu ulazile u osigurani prostor povorke će biti pregledane od strane službenih lica, kako bi se spriječili eventualni pokušaji unošenja bilo kojeg sredstva ili predmeta koji mogu ugroziti sigurnost učesnika i učesnica.

Radi što brže i efikasnije sigurnosne kontrole, organizatori mole sve učesnike da dođu što ranije, te da sa sobom nose što manje ličnih stvari.

"Molimo da ne nosite flaše sa pićem, makaze, pribor za nokte, dezodorans, biber sprej ili neko drugo sredstvo za samoodbranu, te bilo koji predmet kojim je moguće nanijeti tjelesne povrede ili ugroziti sigurnost učesnika i učesnica povorke, jer će isti biti oduzet od strane redarske službe prilikom pregleda", naveli su.Flaše s vodom će biti osigurane i moći će ih uzeti na početku povorke svi učesnici.

"Preporučujemo da do ulaska u osiguranu zonu ne nosite nikakva prepoznatljiva LGBTIQ obilježja, da ista eventualno spakujete u ruksak ili neprozirnu kesu do ulaska u povorku. LGBTIQ zastave i ostali materijali će biti dostupni na početku rute", saopćili su.

Organizatori imaju obavještenje i za sve učesnike koji namjeravaju sa sobom nositi transparente.

"Ako imate bilo koju vrstu materijala koju želite da nosite sa sobom tokom same povorke, molimo Vas da nas unaprijed kontaktirate na adresu [email protected] Materijale mogu unijeti samo organizatori/ce, stoga svi materijali moraju biti dostavljeni Organizacionom odboru najkasnije do 7. septembra. Ukoliko ponuđeni materijali – uključujući eventualne zastave, majice i sl. – svojim porukama na bilo koji način krše zakone BiH, pozivaju na nasilje, te nisu u skladu sa vrijednostima Bh. povorke ponosa, isti neće moći biti istaknuti tokom same povorke. Transparente ili druge materijale možete preuzeti nakon što prođete sigurnosnu kontrolu, na početku povorke."Što se tiče kraja povorke, odnosno odlaska, po završetku službenog programa Bh. povorke ponosa (šetnje, govora članova i članica Organizacionog odbora) poručili su učesnicima da ove godine nije planiran prateći zabavni program.

"Tokom okupljanja, za vrijeme same povorke, te prilikom razilaženja, molimo Vas da pažljivo slijedite instrukcije policije, zaštitara/ki, te redara/ki", naveli su na kraju.

Kako navode organizatori Bosanskohercegovačka povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. Povorka ponosa predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja. Povorkom ponosa se zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.
Prijavi grešku


Komentari (323)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...