Epilog posjete BiH
45

Orban se "okitio" ordenom pa izgrlio i izljubio s Dodikom. No, može li ga zaštititi od EU sankcija?

M. G.
Orban i Dodik u Banjoj Luci (Foto: X)
Orban i Dodik u Banjoj Luci (Foto: X)
Mađarski premijer Viktor Orban posjetio je jučer Bosnu i Hercegovinu, izazivajući značajnu pažnju javnosti s obzirom da je fokus njegove posjete bio predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, koji se nalazi pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije.
Orbanova posjeta BiH, koja je, prema riječima političke analitičarke Tanje Topić, bila "u sjeni" susreta s Dodikom, sugeriše oprez mađarskog premijera prema evropskim sankcijama, ali i naglašava njegovu bliskost s osobama koje su pod međunarodnim pritiscima.

"Upravo je najbitnija spona između Dodika i Orbana ta što je Mađarska članica Evropske unije i što Orban Dodiku unutar te organizacije čuva leđa od mogućih sankcija", kaže Topić.

Tanja Topić
Tanja Topić

Dodala je da, iako je posjeta Orbana BiH bila u sjeni susreta sa Dodikom, ipak je Orban prvo došao u Sarajevo, što govori da je i uprkos "preziru prema EU" oprezan i pazi da ne nagazi na "minsko polje".

Posjeta je, kako je naknadno rekao Dodik, bila obilježena naglaskom na ekonomsku saradnju, posebno u sektorima rudarstva i eksploatacije minerala, gdje su mađarska ulaganja istaknuta kao sredstvo za sprečavanje uloge "stranaca".

"To naravno ne umanjuje na težini Orbanove opasne i pogrešne izjave da 'Republika Srpska pripada Srbima'. Ovdje se posebno potencira ekonomska saradnja i isticanje mađarskih ulaganja u rudarstvo i eksploataciju minerala i to s ciljem da se spriječe "stranci" u toj namjeri, kao da Mađari nisu stranci", navodi Topić.

S obzirom na evropski kontekst, ističe Topić, evidentno je da je EU sama zatvorila oči pred nedemokratskim postupcima i restriktivnim zakonima u entitetu Republika Srpska.

"Sve ovo je sastavni dio političkog folklora prema kojem ovaj dvojac dijeli isti vrijednosni okvir koji nikako ne korespondira sa evropskim vrijednostima. Ali, ako stvari posmatramo iz perspektive EU, i ona sama je zažmirila pred nedemokratskim postupcima, restriktivnim zakonima u RS-u, pa je sve ostalo u iskazivanju 'duboke zabrinutosti'", zaključuje Topić.