{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv Samardžije zbog zločina protiv čovječnosti

F
27.9.2013. u 13:27
0
0
Optužnica protiv Samardžije zbog zločina protiv čovječnosti
0
Optužnica protiv Samardžije zbog zločina protiv čovječnosti
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Drage Samardžije, koji se tereti zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.
Tužilac Regionalnog tima I Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Drage Samardžije, rođenog 14. 01. 1946. godine u općini Ključ, nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH i Republike Srbije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Drago Samardžija se tereti da je od polovine mjeseca juna 1992. godine do kraja 1992. godine, kao komandant 17. lake pješadijske brigade, zajedno s pripadnicima Stanice javne bezbjednosti Ključ i članovima Kriznog štaba općine Ključ, učestvovao u provođenju Strateških ciljeva Skupštine srpskog naroda BiH, tako što je naređivao napade na nebranjena sela i zaseoke koji su bili nastanjeni muslimanskim stanovništvom.

U napadima na sela i zaseoke Ramići, Krasulje, Hripavci, Ošljak, Donji Biljani, Botonjići, Domazeti, Brkići i Jabukovica, ubijeno je više stotina civila. Dio preživjelih je psihički i fizički zlostavljan, dio je nezakonito zatvoren u logor Manjača, a preostalo stanovništvo je prisilno preseljeno izvan teritorije Srpske republike BiH.

Žrtve napada kojima je komandovao osumnjičeni Drago Samardžija ekshumirane su i identifikovane u više masovnih grobnica na području općine Ključ.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačke h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 180. stavom 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: