BiH
1

Izricanje prvostepene presude Zoranu Dragičeviću za zločine u Sarajevu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Izricanje prvostepene presude pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Zoran Dragičević zakazano je za danas, s početkom u 12 sati, u sudnici 6, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud BiH je 27. decembra 2012. godine potvrdio optužnicu u predmetu Zoran Dragičević, koja optuženog tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je od 2. maja 1992. godine do decembra 1994. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskh snaga Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog stanovništva Sarajeva, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik tih snaga, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, općina Novo Sarajevo.

U optužnici se dalje navodi da je u okviru progona optuženi Dragičević nečovječno postupao sa civilnim osobama nesrpske nacionalnosti tako što ih je mučio, fizički zlostavljao, pljačkao njihovu imovinu, te koristeći bespomoćnost jedne osobe ženskog spola nad njom izvršio silovanje.