{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv Kovačevića zbog silovanja, maltretiranja i ubijanja civila

8.7.2014. u 08:45
0
5
Optužnica protiv Kovačevića zbog silovanja, maltretiranja i ubijanja civila
0
Optužnica protiv Kovačevića zbog silovanja, maltretiranja i ubijanja civila
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Petra Kovačevića, rođenog 23. oktobra 1943. godine u mjestu Bogilice-Dobrun, opština Višegrad gdje je i nastanjen.
Kovačević se tereti da je periodu od mjeseca maja do kraja augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Višegrad, kao pripadnik VRS vršio progon bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, sudjelujući u zatvarnju, ubistvima, prisiljavanjem druge osobe upotrebom sile ili prijetnje direktnim napadom na njen život ili tijelo na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju (silovanje), kao i samovoljnim i vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine u velikim razmjerama.

U četiri tačke optužnice, optuženi Kovačević se tereti da je zajedno sa grupom naoružanih vojnika učestvovao u napadu na bošnjačko stanovništvo općine Višegrad i okolnih sela Zlatnik, Turjak i Zanožje, kojom prilikom su iz vatrenog oružja ubijena dva civila i u napadu pucanjem iz vatrenog oružja zapaljene kuće u kojoj su izgorile tri žene.

Optuženi se tereti da je lično, naoružan automatskom puškom, u maskirnoj uniformi, došao u selo Dobrun, opština Višegrad, pucanjem iz vatrenog oružja u potiljak, ubio jednog civila.

Kako se nadalje navodi, optuženi je lično pod prijetnjom oružjem silovao dvije žene i potom odveo u mjesni ured u Dobrunu, koji je služio kao logor za zarobljene civile.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: