{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Safetu Kovačeviću 18 mjeseci zatvora za zločin u Krajini

9.7.2014. u 14:56
14
5
Safetu Kovačeviću 18 mjeseci zatvora za zločin u Krajini
14
Safetu Kovačeviću 18 mjeseci zatvora za zločin u Krajini
Presudom Kantonalnog suda u Bihaću Safet Kovačević je osuđen na 18 mjeseci zatvora za maltretiranje ratnih zarobljenika 1995. godine, dok su Husein Begić, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić oslobođeni krivice.
Predsjedavajući Sudskog vijeća Fikret Hodžić kazao je da je Kantonalno tužilaštvo iznijelo dovoljno dokaza prema kojima se može zaključiti da je bivši vojni policajac Petog korpusa Armije BiH Kovačević učestvovao u premlaćivanju i zlostavljanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u martu 1995. godine.

Kovačević je osuđen da je 11. marta 1995. godine zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije, tukao policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama ratne zarobljenike, tjerajući ih da, između ostalog, pjevaju i pjesmu ‘Bosno moja’, tokom sprovođenja iz Cazina i Bihaća do graničnog prijelaza Izačić radi razmjene.

"Kovačevićevo učešće je vidljivo na videosnimci razmjene kod graničnog prijelaza Izačić, koju je prikazalo Kantonalno tužilaštvo, a i iskazi svjedoka Optužbe su bili jasni", rekao je Hodžić.

On je rekao da su Begić, Anadolac, Ljubijankić i Hafurić oslobođeni krivice zbog nedostatka dokaza.

Begić je bio optužen kao komandir voda u Drugoj četi Petog bataljona Vojne policije Petog korpusa Armije BiH, dok su Anadolac, Ljubijankić i Hafurić bili vojni policajci.

Optužnicu u ovom predmetu je prvobitno podiglo Državno tužilaštvo u februaru 2013., ali je predmet ustupljen Kantonalnom sudu u Bihaću, te je suđenje počelo u oktobru prošle godine.

Na ovu presudu može se uložiti žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH, saopćio je BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: