{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv kineskog državljanina za utaju poreza

F
17.3.2014. u 14:06
1
4
Optužnica protiv kineskog državljanina za utaju poreza
1
Optužnica protiv kineskog državljanina za utaju  poreza
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Sun Dingquana (1969.), državljanina NR Kine, uslovno osuđivanog, koji se nalazi u pritvoru od 7. marta ove godine, a koji se tereti za krivično djelo porezne utaje ili prevare.
Optuženi Sun Dingquan se tereti da je kao direktor i odgovorna osoba u preduzeću "Lan Yue" d.o.o. Sarajevo, kao poreski obveznik, od 1. januara 2006. do 31. augusta 2009. godine u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, podnosio porezne prijave sa netačnim podacima.

On je to, kako se navodi, činio tako što dio ostvarene prodaje robe, prodate za gotovinu, nije prikazao u knjigovodstvu preduzeća "Lan Yue“ d.o.o., pri čemu nije izdavao račune za prodatu robu, čime je umanjio osnovicu za obračun izlaznog poreza na dodanu vrijednost.

Na ovaj način on nije ispunio uslove za oslobađanje od plaćanja poreza prema važećim zakonskim odredbama poreskog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice, Sun Dingquan je podnio poreske prijave neistinitog sadržaja UIO BiH, čime je umanjio svoju poresku obavezu i izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga u iznosu od 556.117,00 KM za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Optuženi Sun Dingquan se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000,00 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: