BiH
0

BiH putem Interpola traga za četiri Kineza

NAP
Vlasti Bosne i Hercegovine raspisale su, putem Interpola, crvene potjernice za četiri kineska državljanina zbog krivičnih djela koja su počinjena u BiH, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Kinezi su optuženi za krijumčarenje i izbjegavanje plaćanja poreza, no sudeći prema dostupnim informacijama, teško da će ikada doći do hapšenja tih osoba.

Na interpolovim potjernicama BiH traga za Liu Junfengom (37), Jin Weizhongom (43), Xin Weitaom (30) te Liu Chunqingom (48). Na potjernicama nema ni fotografija osumnjičenih kriminalaca, većina ih je objavljena prije dvije ili tri godine.

Primjerice izvjesni Liu Junfeng je pod optužnicom još od 2011. godine, a na osnovu činjenice da je u dokumentaciji naveden kao odgovorno lice i vlasnik firme "Yong Da" iz Velike Kladuše.

Utvrđeno je da se preko te firme švercovala različita roba, nije plaćen ni porez, pa je država oštećena za iznos veći od 70.000 maraka. No, kako su istražitelji koji rade na predmetima izbjegavanja poreza, pojasnili za NAP, štete koje su državni nanijele brojne kineske, male, trgovačke firme, mjeri se miliona maraka.

"Upitno je da li će država ikada doći do odgovornih osoba za taj kriminal. Mi, ustvari, nikada nismo sigurni da li te osobe za kojima tragamo uopće postoje, ili je riječ o izmišljenim identitetima. To je uhodan kriminal u kojem se često identiteti mijenjaju ili zloupotrebljavaju", kazao je jedan istražitelj. I među firmama koje duguju najveće iznose za PDV u samom vrhu ima nekoliko kompanija čiji su vlasnici kineski državljani.