{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv braće Šimić za dilanje droge, kriminal i prijetnje komesaru policije

9.10.2013. u 09:50
0
1
Optužnica protiv braće Šimić za dilanje droge, kriminal i prijetnje komesaru policije
0
Optužnica protiv braće Šimić za dilanje droge, kriminal i prijetnje komesaru policije
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mate Šimića i njegovog brata Blage Šimića, koji su rođeni u Ljubuškom, a nastanjeni u Grudama.
Optuženi se terete za krivična djela organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

U optužnici se navodi da su optuženi u periodu od 2004. godine pa do 2007. godine, nakon što je Mate Šimić organizovao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, kojoj je pristupio Blago Šimić, kao i druge njima poznate osobe sa područja općine Grude, u više navrata prevezli veće količine opojne droge marihuana-skank.

Mate i Blago Šimić su drogu nabavljali na njima poznat način i od njima poznatih osoba, a onda su u putničkim vozilima, na mjestima gdje nije dozvoljen prelaz državne granice, iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, u više navrata prevezli veće količine ove opojne droge. Oni su ovu drogu prevozili do Zagreba i Šibenika, gdje su dobijali novac od njima poznatih osoba.

Kako se dalje navodi u optužnici, dana 17. decembra, u kući koju optuženi koriste, u Grudama, pronađeno je 10,50 kilograma opojne droge marihuana-skank, koju su optuženi imali namjeru prodati njima poznatim osobama u Hrvatskoj za ugovoreni i njima poznati iznos novca.

Istoga dana je u njihovoj kući pronađeno i jedanaest štapina eksplozivne materije, kamniktit i vitezit, koja u svom hemijskom sastavu sadrži trinitrotoluol (TNT), nitroglicerin (NG) i amonijačni jon, koju su optuženi nabavili na neovlašten način, a čije je nabavljanje, držanje i promet zabranjeno važećim zakonskim propisima.

Optuženi Mate Šimić se tereti da je dana 30. novembra 2011. godine, na području općine Grude, ugrozio sigurnost Zorana Galića, komesara policije Zapadnohercegovačkog kantona, tako što ga je pozvao mobilnim telefonom i zaprijetio mu da će, ukoliko ga ne ostavi na miru, dovesti vehabije koji će silovati njegovu suprugu i djecu, a da će njega vezati i natjerati da sve to posmatra, što je Zoran Galić shvatio vrlo ozbiljno kao ugrožavanje njegove lične sigurnosti i sigurnosti članova njegove porodice.

Optuženi Mate Šimić se tereti da je počinio produženo krivično djelo organizirani kriminal, zatim za neovlašteni promet opojnim drogama nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija kao i za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Optuženi Blago Šimić se tereti da je počinio produženo krivično djelo organizirani kriminal, zatim za neovlašteni promet opojnim drogama nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija kao i za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se nalaze u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: