BiH
0

Mate i Blago Šimić izjasnili se da nisu krivi

FENA
Mate i Blago Šimić (Foto: CIN)
Mate i Blago Šimić (Foto: CIN)
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH optuženi Mate i Blago Šimić izjasnili su se da nisu krivi.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 11. oktobra optužnicu kojom se optuženi Mate Šimić tereti da je počinio produženo krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, te krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivih materija i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, dok se optuženi Blago Šimić tereti da je počinio produženo krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivih materija.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi od 2004. godine pa do 2007. godine, nakon što je Mate Šimić organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, kojoj je pristupio Blago Šimić, kao i druge njima poznate osobe s područja općine Grude, u više navrata prevezli veće količine opojne droge marihuana-skank, koja je proglašena opojnom drogom i čiji promet je važećim zakonskim propisima zabranjen, saopćeno je iz Suda BiH .

U optužnici se dalje navodi da je dana 17. decembra 2012. godine u kući u Grudama koju koriste optuženi pronađeno 10,50 kilograma opojne droge marihuana-skank, koju su optuženi imali namjeru prodati njima poznatim osobama u Republici Hrvatskoj za ugovoreni i njima poznati iznos novca. Istoga dana u njihovoj kući pronađeno je i jedanaest štapina eksplozivne materije „kamniktit“ i „vitezit“, koja u svom hemijskom sastavu sadrži trinitrotoluol (TNT), nitroglicerin (NG) i amonijačni jon, koju su optuženi nabavili na neovlašten način, a čije je nabavljanje, držanje i promet zabranjeno važećim zakonskim propisima.

Optuženi Mate Šimić se tereti i da je dana, 30. novembra 2011. godine, na području općine Grude ugrozio sigurnost Zorana Galića, komesara policije Zapadnohercegovačkog kantona, tako što ga je pozvao mobilnim telefonom i zaprijetio mu da će, ukoliko ga ne ostavi na miru, dovesti vehabije koji će silovati njegovu suprugu i djecu, a da će njega vezati i natjerati da sve to posmatra, što je Zoran Galić shvatio vrlo ozbiljno kao ugrožavanje njegove lične sigurnosti i sigurnosti članova njegove porodice.