Crna hronika
0

Počelo suđenje: Zdravka Šimić će svjedočiti protiv sinova Mate i Blage

Piše: CIN
Braća Šimić (Foto: CIN)
Braća Šimić (Foto: CIN)
Danas je započelo suđenje Mati i Blagi Šimić iz Gruda optuženima za organizovani kriminal, trgovinu drogama i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnog materijala.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) danas je počelo suđenje Mati i Blagi Šimić iz Gruda, optuženima za organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

U toku čitanja ličnih podataka, braća Šimić su od predsjednika sudskog vijeća Branka Perića zatražili da se zabilježi da nemaju majku. To su zatražili jer je Zdravka Šimić pristala svjedočiti protiv sinova u ovom predmetu.

Mate je optužen da je u periodu od 2004. do 2007. godine organizirao kriminalnu grupu kojoj su se pridružili njegov brat Blago i Ivan Kolobarić. Grupa je osnovana kako bi nabavljali marihuanu. Drogu su prevozili preko ilegalnih graničnih prijelaza iz BiH u Hrvatsku. Tužiteljstvo tvrdi da je Kolobarić prevozio drogu u Imotski, gdje su ga čekali Šimići, a zatim bi zajedno drogu prevezli kupcima u Šibeniku ili Zagrebu.

Na sudu je rečeno da su policajci na imanju Šimića u Grudama, krajem prošle godine pronašli 10 i pol kilograma droge i jedanaest štapina eksploziva sa isteklim rokom trajanja.

Mate je optužen i da je u novembru 2011. godine u Grudama prijetio Zoranu Galiću, komesaru policije Zapadnohercegovačkog kantona. Šimić mu je preko telefona prijetio da će mu “letiti glava” i da će mu dovesti vehabije koji će silovati njegovu suprugu i djecu, a da će Galića vezati i natjerati da sve to posmatra.

Tužitelj Saša Sarajlić je rekao da i dalje traje istraga i za druga krivična djela. Policija je na autootpadu Šimića pronašla naoružanje, ukradena vozila i dokumente za vozila.

Tužilac je zatražio od sudskog vijeća da Šimićima zabrani posjete i telefonske razgovore sa drugim osumnjičenim u ovom predmetu. Sarajlić je rekao da je bivši Šimićev saradnik Ivan Bašić, koji je pristao da svjedoči protiv njih, pretučen u KPZ-u Mostar nakon jedne od posjeta Šimićima.

Sudija Perić je rekao da će sudsko vijeće odlučiti o zabrani telefoniranja nakon što dobiju pismeni zahtjev, a da će o posjetama odlučiti sudija za prethodni postupak.

Advokat Irena Pehar, koja zastupa braću, nije željela iznositi detalje odbrane.

Policija je Šimiće uhapsila prošle godine nakon policijske akcije. Tada je tužitelj Saša Sarajlić odlučio pustiti osumnjičene usprkos policijskom upozorenju da Šimići na slobodi mogu uticati na tok istrage. Policija je pokrenula disciplinski postupak, ali su u Uredu disciplinskog tužitelja Visokog sudskog tužiteljskog vijeća (VSTV) utvrdili da Sarajlić nije počinio prijestup.

Vezani članci