BiH
0

Optužnica protiv Alme Tataragić zbog porezne utaje

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Alme Tataragić (1955.), koja se tereti za krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Optužnica tereti Almu Tataragić da je kao odgovorna osoba, obavljajući knjigovodstveno-računovodstvene poslove po ovlaštenju u pravnoj osobi d.o.o. „MI“ u Sarajevu od 1. novemra 2008. do 28. februara 2010. utajila porez u iznosu od 114.440,00 KM.

U optužnici se navodi da se Tataragić u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza bavila fiktivnim nabavkama robe od dva dobavljača iz Mostara te za takav fiktivni promet popunjavala i podnosila prijave poreza na dodanu vrijednost Upravi za indirektno oporezivanje - Regionalni centar Sarajevo.

Navedene prijave je potpisivala i ovjeravala pečatom firme, s iskazanim većim ulaznim vrijednostima PDV-a na koje nije imala pravo odbitka i s iskazanim većim izlaznim PDV-om, za navodno prodatu robu.

Kako se navodi, Tataragić je uime pravne osobe izdavala izlazne račune, pri čemu nije izdavala porezne fakture za svaki promet dobara i usluga i promet nije evidentirala putem registar blagajne, pa je na osnovu fiktivne dokumentacije i podnesenih prijava poreza u navedenom periodu smanjila obaveze po osnovu poreza na dodanu vrijednost za iznos od 114.440, 00 KM.

Na ovaj način je, kako se dalje navodi, postupala suprotno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, kojima je propisana obaveza obračunavanja PDV-a i podnošenja mjesečnih PDV-prijava nadležnom organu, te počinila krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je državno tužilaštvo.