Sud BiH
0

Optuženi Stojan Perković sporazumno priznao krivicu

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Optuženi Stojan Perković (65) sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, počinjeno na području općine Rogatica u periodu od juna do kraja 1992.

U skladu sa sporazumom tužitelj u ovom predmetu suglasan je da se optuženom Stojanu Perkoviću izrekne kazna zatvora u trajanju od deset do 14 godina, koju mu na osnovu ovog sporazuma odredi Sud BiH.

Potpisujući sporazum, optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Stojan Perković obavezao se da će prije izricanja presude dati izjavu kojom će izraziti pokajanje pred žrtvama za njegovo sudjelovanje u izvršenju krivičnog djela koje priznaje.

Postupajući tužitelj je prije zaključenja sporazuma upoznao oštećene sa zaključenjem ovog sporazuma i pravnim posljedicama koje iz toga proizilaze.

Oštećeni su upoznati da se zaključenjem ovog sporazuma o priznanju krivice zadovoljavaju interesi pravde, žrtava i javnosti, skraćuje se krivični postupak, a žrtve se pošteđuju ponovnih dolazaka i svjedočenja o potresnim događajima na području Rogatice u drugoj polovini jula 1992.

Optuženi Perković potvrđuje da je izjavu o priznanju krivnje dao dobrovoljno, svjesno i s razumijevanjem, nakon što je upoznat sa sadržajem sporazuma, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.