{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optuženi Mujčinović hoće u pritvor jer nema novca da dolazi na suđenje

S
11.7.2012. u 15:52
0
2
Optuženi Mujčinović hoće u pritvor jer nema novca da dolazi na suđenje
0
Optuženi Mujčinović hoće u pritvor jer nema novca da dolazi na suđenje
Nastavak suđenja za ratne zločine počinjene na području Srebrenika odgođen je zbog nedolaska svjedoka, nakon čega je optuženi Zurahid Mujčinović zatražio da mu bude određen pritvor, jer više "nema novca za dolazak na sud".
Mujčinovića je razljutilo odgađanje suđenja zbog nedolaska svjedoka Lazara Stanišića, na čijem saslušanju insistiraju članovi Sudskog vijeća, prenio je Birn.

"Tražim mjeru pritvora. Nemam para da se branim sa slobode", rekao je Mujčinović, na šta mu je predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić odgovorio da se obrati Tužilaštvu BiH koje predlaže pritvor za optužene.

Jukić je rekao da je Stanišić, koji živi u Srbiji, dobio poziv za svjedočenje, ali da ne zna razlog njegovog nedolaska. On je dodao da je, vjerovatno, uzrok kratko vrijeme od dobijanja obavještenja.

Midhat Skenderović, Mujčinovićev branilac, rekao je da mu nisu jasni razlozi zbog kojih je Vijeće istrajno da svjedok Stanišić bude saslušan.

Tužilac Adnan Gulamović je rekao da je ovaj svjedok dobio “najviše batina" dok je bio zatvoren u zgradi Omladinskog doma u Rapatnici kod Srebrenika.

Mujčinovića i Sulejmana Hrustića terete za nečovječno postupanje u ljeto 1992. prema civilima srpske nacionalnosti, zatvorenim u zgradi Omladinskog doma.

Prema optužnici, Mujčinović je sam u više navrata fizički i psihički zlostavljao jednog zatvorenika, dok je skupa s Hrustićem nekoliko puta učestvovao u zlostavljanju drugog zatvorenika.

Tužilaštvo BiH smatra da su optuženi bili pripadnici 21. brdske brigade Armije BiH iz Srebrenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. august.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: