{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Mujčinoviću i Hrustiću za zločine u Srebreniku

F
13.6.2012. u 14:15
0
1
Suđenje Mujčinoviću i Hrustiću za zločine u Srebreniku
0
Suđenje Mujčinoviću i Hrustiću za zločine u Srebreniku
Na suđenju Zurahidu Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću, optuženima za zločine u Srebreniku, suočeni su svjedoci koji su govorili o dešavanjima u Rapatnici, gdje su bile zatvorene osobe srpske nacionalnosti.
Na prijedlog Odbrane prvooptuženog Mujčinovića, pred Sudom BiH suočeni su svjedoci Pero Đukić i Suad Imširović, te Drago Đukić i Suad Imširović.

Sudsko vijeće je podsjetilo svjedoka Đukića da je tokom prethodnog svjedočenja govorio o stražaru iz Rapatnice po imenu Suad, te ga je upitalo da li je to svjedok Imširović.

Đukić je kazao da nije siguran. “Sa stražarom Suadom sam razgovarao jedne prilike u Domu kulture u Rapatnici i rekao mi je: ‘To što je Zoka uradio nije trebalo uraditi.’ Rekao je da je Zoka zapravo Zurahid”, kazao je svjedok Đukić, dodavši kako ga je, iz podruma u kojem je bio zatvoren, na svako ispitivanje izvodio stražar Suad.

Svjedok Imširović je rekao kako se on ne sjeća svjedoka Pere Đukića, te da Zurahida nikada nikome nije spominjao. Mujčinoviću i Hrustiću, bivšim pripadnicima 21. brdske brigade Armije BiH (ABiH), sudi se za zločine počinjene 1992. godine nad civilima srpske nacionalnosti nezakonito zatvorenim u zgradi Omladinskog doma u selu Rapatnica.

Prema navodima optužnice, Mujčinović je jednog zatočenika tukao, stavljao mu iglu od šprice pod nokte, pržio ga lemilicom, sipao so na ranu, te štipaljku zakačio na njegove uši i pustio struju, nakon čega je zatočenik pao i onesvijestio se.

U nastavku suđenja suočeni su i svjedoci Imširović i Drago Đukić.

Također, ni Đukić nije mogao potvrditi da li je Suad Imširović bio stražar u Rapatnici.

“Ne mogu se sjetiti da li je ova osoba stražar, ali znam da se taj stražar zvao Suad i da je spomenuo Mujčinović Zurahida. Suad je rekao: ‘Nije to trebao da vam uradi Zurahid’”, kazao je Drago Đukić.

Imširović je naglasio kako ne poznaje svjedoka Dragu Đukića, te da se ne sjeća da je svjedok bio u Rapatnici.

“Ne sjećam se da sam rekao ovo što Drago govori. Kao prvo, ja nisam Zurahida poznavao po imenu, već kao Zorana. U Rapatnicu je dolazio još jedan Suad, ali ja sam bio jedni stražar s tim imenom”, kazao je Imširović.

Naredno suđenje zakazano je za 27. juni, javio je BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: