{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo zatražilo doživotnu kaznu za Stanišića i Župljanina

F
30.5.2012. u 19:00
0
5
Tužilaštvo zatražilo doživotnu kaznu za Stanišića i Župljanina
0
Tužilaštvo zatražilo doživotnu kaznu za Stanišića i Župljanina
Stojan Župljanin
Tužilaštvo u Haagu zatražilo je da Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, bivšim visokim policijskim dužnosnicima Republike Srpske bude izrečena kazna doživotnog zatvora zbog progona Bošnjaka i Hrvata u BiH 1992. godine, prenosi BIRN-Justice Report.
Tužiteljica Haškog tužilaštva Joanna Korner kazala je da je doživotni zatvor jedino primjeren za optužene koji su 1992. godine protivno svojoj dužnosti da zaštite građane nesrpske nacionalnosti, odlučili da učestvuju u progonu tih istih građana.

"Oni su uradili suprotno od onog što im je bila dužnost", rekla je tužiteljica Korner.

Prema optužnici, Stanišić kao ratni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i Župljanin, tadašnji načelnik regionalne policije u Banjoj Luci, od aprila do decembra 1992. sudjelovali su u progonu, mučenju, ubistvima i istrebljenju Bošnjaka i Hrvata u BiH.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu počelo je 14. septembra 2009. godine. Stanišić se dobrovoljno predao Tribunalu u martu 2005., dok su vlasti Srbije Župljanina uhapsile u junu 2008. u Pančevu i izručile u Haag.

Prema tužiteljici, optuženi su bili “potpuno posvećeni” udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorije BiH koji bi, po planu, ušli u novu srpsku državu.

"Optuženi su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da taj poduhvat provedu", kazala je tužiteljica.

Opisujući ubistvo oko 200 bošnjačkih zarobljenika na prevoju Korićanske stijene na planini Vlašić počinjeno 21. augusta 1992. godine, tužiteljica je rekla da taj zločin “objedinjava” sve druge koji su navedeni u optužnici zato što su žrtve bili Bošnjaci i iz sela u okolini Prijedora koja su srpske snage napale i osvojile, a mještane zatim zatvorile u logore u okolini grada.

Korner je opisala da su bošnjački zarobljenici bili prebačeni u logor Trnopolje, a poslije mjesec dana autobusima su upućeni ka Travniku.

Pripadnici interventnog voda prijedorske policije, kako je kazala tužiteljica, zarobljenicima su na Korićanskim stijenama naredili da kleknu na ivicu ambisa i strijeljali ih.

Premda su bili obaviješteni o tom zločinu, navela je tužiteljica, Stanišić i Župljanin nisu ništa učinili da počinioce uhapse i kazne, uprkos tome što su mogli lako saznati ko su oni.

Da je bilo opštepoznato šta se dogodilo i ko su počinioci, Korner je dokazivala navodima iz depeše oficira VRS-a koji je nadređene izvijestio da je “počinjen genocid” i da je u tome “sudjelovao jedan broj policajaca”.

- Vojsci su iskaze o tome dali i preživjeli koji su bili prebačeni u bolnicu u Banjoj Luci, dodala je Korner.

Tužiteljica je rekla da je Župljanin idućeg dana zločin prokomentarirao riječima “Neke budale napravile glupost.”

Prema tužiteljici, to je bila “neprimjerena reakcija načelnika čija je policija masakrirala 200 ljudi”.

Umjesto na hapšenje počinilaca, kako je kazala tužiteljica, Župljanin je pažnju usmjerio na uklanjanje tijela žrtava iz teško pristupačnog ambisa, kako zločin ne bi privukao pažnju međunarodne javnosti.

Prema Tužilaštvu, Stanišić je, kao ministar unutrašnjih poslova, deset dana kasnije naredio istragu, ali nije pokušao da insistira na njenom provođenju.

Jedino što je, kako je rekla tužiteljica, Župljanin potom učinio bilo je da početkom septembra tužilaštvu u Banjoj Luci podnese krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca, iako je znao da se radi o pripadnicima prijedorskog voda.

"Pošto je tužilaštvo naložilo dodatne istražne radnje, ni Stanišić ni Župljanin ništa više nisu učinili", kazala je Korner, dodavši da je zločin na Korićanskim stijenama došao po obrascu koji su snage bosanskih Srba, uključujući i policiju, primjenjivale u progonu nesrba s područja koje je srpsko rukovodstvo proglasilo svojim.

S iznošenjem završne riječi Tužilaštvo u Haagu je započelo 29. maja, kad je naglašeno da su obojica optuženih igrali “ključnu ulogu” u progonu Bošnjaka i Hrvata.

Završnu riječ će u četvrtak, 31. maja, iznijeti Odbrana optuženog Stanišića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: