Srbija
0

Optužena trojica zbog zločina u Bijeljini 1992.

FENA
Bijeljina 1992.
Bijeljina 1992.
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv tri državljanina Republike Srbije, koja ih tereti da su, kao pripadnici dobrovoljačke jedinice u sastavu Vojske Srpske Republike BiH, 14. juna 1992. godine, u Bijeljini, počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćila je danas služba Tužilaštva za odnose s javnošću, a prenosi Tanjug.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Jovića, Zorana Đurđevića i Alena Ristića, a, kako je navedeno, okrivljeni su ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari i potom višestruko, naizmjenično silovali dvije žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila.

Optuženi Dragan Jović zatim je ubio civila pucajući mu u usta, a dvije žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad. Oni su potom opljačkali kuću žene invalida, a njenim vozilom "jugo 55" se udaljili sa lica mjesta.

Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mjestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo i ispred njega naizmjenično "silovali oštećene i nad njima vršili protivprirodni blud", a onda ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se sa lica mesta, navedeno je u saopćenju.

Tužilac predlaže da sud okrivljenima produži pritvor.

Predmet "Bijeljina" je BiH ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.